Powered By Blogger Widgets | Customized By: Blogging Tips

Thursday, June 7, 2012

Information System Analysis and Design

 SET-1

Question 1
A transaction processing system is concerned with
  1. Operational day-to-day activities.
  2. Strategic decision-making support.
  3. A large database of specialised knowledge.
  4. Support for an organisation’s management needs.
Question 2
A store manager of Red Fried Chicken only makes operational decisions based on daily reports.
An example of a decision the manager would make is
  1. Changing the type of products sold.
  2. Reducing the price of unsold chickens.
  3. Implementing a national TV campaign.
  4. Opening a new store in a nearby suburb.
Question 3
Which of the following could not be considered an organisational goal?
  1. Increase company profit margin.
  2. Expand customer base.
  3. Provide quality service.
  4. Complete backups every Friday.

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com



Question 4
An organisation’s goal is to ‘improve the communication of events to members’.  Which of the following strategies would best achieve this aim?
  1. Reduce labour costs.
  2. Produce a regular newsletter.
  3. Make sure all membership information is accurate.
  4. Use a spreadsheet to keep track of finances.
Question 5
The profile of an audience can include its
  1. Employment category, income level and average age.
  2. Employment category, favourite colour and average age.
  3. Tax file number, income level and years of employment.
  4. Educational level, Medicare number and name of doctor.
Question 18
Which of the following is not a component of an information system?
  1. Equipment
  2. End-user
  3. Organisational goals
  4. Procedures
Question 19
Which of the following would not be considered an end-user of an information system?
  1. A student who accesses information on a website.
  2. A programmer who writes code for a software module.
  3. A customer who uses a credit card in an EFTPOS machine.
  4. A sales assistant in a video shop who searches a database for a specific title.
Question 20
Which of the following would improve the effectiveness of a system?
  1. Install a barcode reader to reduce the time needed to enter data.
  2. Make it easier for employees to access information by developing a database.
  3. Allow management to make timely decisions by providing up-to-date information in a spreadsheet.
  4. Automate a manual process to reduce salaries.
Question 28
The correct order of steps to solve a problem is
  1. Analyse, design, develop, test, evaluate, implement, document.
  2. Analyse, design, test, develop, document, implement, evaluate.
  3. Design, analyse, develop, document, implement, test, evaluate.
  4. Analyse, design, develop, test, document, implement, evaluate.
Question 29
A sales assistant needs to record a sale by manually completing a form in a docket book.  What is a likely problem that this practice could lead to?
  1. It takes too long for sales to be recorded and processed.
  2. The sales assistant is under-qualified for the task.
  3. The use of a docket book is old fashioned.
  4. The information in the docket book is not timely.
Question 34
A milestone in project management indicates
  1. The passing of 50% of the time allocated to the project.
  2. The completion of the project.
  3. The conclusion of an important stage of a project and has zero time duration.
  4. The conclusion of an important stage of a project and has a time duration equal to the sum of the time durations for each step of that stage.
Question 35
A project has a critical path of 21 days. The ‘testing the solution’ task has a slack time (or lag time) of three days.  What is the minimum time the project can be completed?
  1. 18 days
  2. 21 days
  3. 24 days
  4. Depends on whether the ‘testing the solutio’ task lies on the critical path.
Question 40
Which of the following is a primary source of data?
  1. A student reads the voltage across a lamp using a voltmeter.
  2. The meaning of a word is read from a dictionary.
  3. A website provides information on the cost of air flights.
  4. A sales brochure indicates what items are on special.
Question 41
A database of patient information for a medical clinic is to be developed.  From the patient’s data below, which is the least important?
  1. Patient’s name
  2. Patient’s age
  3. Patient’s allergies
  4. Patient’s credit rating
Question 42
Constraints on data to be used in a presentation include
  1. Copyright restrictions, trademarks, validation techniques.
  2. Copyright restrictions, trademarks, privacy regulations.
  3. Copyright, privacy regulations, validation techniques.
  4. Proofreading, validation techniques, testing the message.
Question 44
Which design tool would be most appropriate for a website?
  1. Layout diagrams
  2. Nassi-Schneidermann diagram
  3. Storyboard
  4. Data flow diagram
Question 45
A web-based solution has been developed and needs to be tested.  Which attributes should be tested?
  1. Useability, functionality, spelling.
  2. Useability, spelling, presentation.
  3. Useability, functionality, presentation.
  4. Spelling, functionality, presentation.
Question 62
A patient’s medical records are found at the tip.  Which of the following is true?
  1. This is a breach of the Health Records Act 2001.
  2. This is a breach of the Privacy Amendment (Private Sector) Act 2000.
  3. This is embarrassing but is not actually in breach of any law. 
  4. The owner of the tip is liable for damages.
Question 64
One way to secure data for transmission over a network is to
  1. Validate the data
  2. Encrypt the data
  3. Decrypt the data
  4. Archive the data
Question 65
A disaster recovery plan should include
  1. Biometric technology replacement plan, backup plan, recovery plan, test plan.
  2. Biometric technology replacement plan, emergency plan, backup plan, recovery plan.
  3. Biometric technology replacement plan, emergency plan, backup plan, test plan.
  4. Emergency plan, backup plan, recovery plan, test plan.
Question 66
Accidental damage to an information system can be caused by
  1. User error.
  2. Failure to follow file management procedures.
  3. Failure of hardware components.
  4. All of the above.

 SET-2


Question 1.
How many steps are in the systems development life cycle (SDLC)?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 10


Question 2.
The first step in the systems development life cycle (SDLC) is:
A. Analysis.
B. Design.
C. Problem/Opportunity Identification.
D. Development and Documentation.


Question 3.
Most modern software applications enable you to customize and
automate various features using small custom-built “miniprograms” called:
A. macros.
B. code.
C. routines.
D. subroutines.


Question 4.
The organized process or set of steps that needs to be followed to
develop an information system is known as the:
A. analytical cycle.
B. design cycle.
C. program specification.
D. system development life cycle.


Question 5.
How many steps are in the program development life cycle (PDLC)?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 10



Question 6.
The make-or-buy decision is associated with the ____________ step in
the SDLC.
A. Problem/Opportunity Identification
B. Design
C. Analysis
D. Development and Documentation


Question 7.
In the Analysis phase, the development of the ____________ occurs,
which is a clear statement of the goals and objectives of the project.
A. documentation
B. flowchart
C. program specification
D. design


Question 8.
Actual programming of software code is done during the ____________
step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. Design
C. Analysis
D. Development and Documentation


Question 9.
Enhancements, upgrades, and bug fixes are done during the
____________ step in the SDLC.
A. Maintenance and Evaluation
B. Problem/Opportunity Identification
C. Design
D. Development and Documentation


Question 10.
The ____________ determines whether the project should go
forward.
A. feasibility assessment
B. opportunity identification
C. system evaluation
D. program specification


Question 11.
Technical writers generally provide the ____________ for the new
system.
A. programs
B. network
C. analysis
D. documentation


Question 12.
____________ design and implement database structures.
A. Programmers
B. Project managers
C. Technical writers
D. Database administrators


Question 13.
____________ spend most of their time in the beginning stages of the
SDLC, talking with end-users, gathering information, documenting
systems, and proposing solutions.
A. Systems analysts
B. Project managers
C. Network engineers
D. Database administrators


Question 14.
____________ manage the system development, assign staff, manage
the budget and reporting, and ensure that deadlines are met.
A. Project managers
B. Network engineers
C. Graphic designers
D. Systems analysts


Question 15.
____________ is the process of translating a task into a series of
commands that a computer will use to perform that task.
A. Project design
B. Installation
C. Systems analysis
D. Programming


Question 16.
Debugging is:
A. creating program code.
B. finding and correcting errors in the program code.
C. identifying the task to be computerized.
D. creating the algorithm.


Question 17.
Translating the problem statement into a series of sequential steps
describing what the program must do is known as:
A. coding.
B. debugging.
C. creating the algorithm.
D. writing documentation.


Question 18.
Translating the algorithm into a programming language occurs at the
____________ step of the PDLC.
A. Debugging
B. Coding
C. Testing and Documentation
D. Algorithm Development


Question 19.
The problem statement should include all of the following EXCEPT:
A. input.
B. output.
C. processing.
D. storage.


Question 20.
The problem statement includes the ____________, which lists specific
input numbers a program would typically expect the user to enter and
precise output values that a perfect program would return for those input
values.
A. testing plan
B. error handler
C. IPO cycle
D. input-output specification














Answers
  1. c
  2. c
  3. a
  4. d
  5. b
  6. b
  7. c
  8. d
  9. a
  10. a
  11. d
  12. d
  13. a
  14. a
  15. d
  16. b
  17. c
  18. b
  19. d
  20. a

Popular Posts