SET-1

1.    In MS-Dos 6.22, which part identifies the product uniquely
a.    MS
b.    DOS
c.    Ms-DOS
d.    6.22

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: d. 6.22
Explanation: MS stands for Microsoft, DOS is the name of operating system Disk Operating System, 6.22 is the version number that identifies the product.

2.    In Ms-Dos what command you will use to display system date?
a.    Date command
b.    Ver command
c.    Disk command
d.    Format command

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: a. Date command
Explanation: Ver command displays the version number of Dos. There is no command as Disk. Format command prepares a disk to be used with DOS. Thus Date is the command that lets you to display and/or change the system date.

3.    While working with Ms-Dos which command transfers a specific file from one disk to another?
a.    Copy
b.    Diskcopy
c.    Time
d.    Rename

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: a. Copy
For a specific file to copy from one disk to another disk, Copy command should be used. Diskcopy copies whole disk into new disk. Time command is to display system time and Rename command just changes the name of a file.

4.    If you don’t know the current time, which command will you use to display
a.    Copy
b.    Ver
c.    Time
d.    Format

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: c. Time
Explanation: Time command displays and allows you to change system time. TIME only displays the system time and TIME <time> is used to set new time as system time.


5.    Which command divides the surface of the blank disk into sectors and assign a unique address to each one
a.    Ver
b.    Format
c.    Fat
d.    Chkdsk

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: b. Format
Explanation: Ver is used to display the version number of DOS in use. Fat command does not exist and Chkdsk is to check disk errors and fix it. Thus dividing surface into sectors is done by Format command.

6.    Each time you turn on your computer, it will check on the control file
a.    Command.com, io.sys
b.    Command.com, date.com, dir.com
c.    Command.com, io.sys, msdos.sys
d.    Chkdsk.exe

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: c. command.com, io.sys, msdos.sys
Explanation: command.com, io.sys and msdos.sys are the essential system files of MS-Dos. Loading these files from disk into memory is known as booting. Booting is the process of preparing your computer to work.

7.    If you need to duplicate the entire disk, which command will you use?
a.    Copy
b.    Diskcopy
c.    Chkdsk
d.    Format

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: b. Diskcopy
Explanation: Diskcopy is used to perform track-by-track copy of a disk into another. Copy command copies selected files; chkdsk and format commands are not for copying purpose.

8.    Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy
a.    Bak
b.    Bas
c.    Com
d.    Txt

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: a. Bak
Explanation: Bak extension is commonly used to store backup copies of files so that it can be restored later when original file is corrupted or deleted. Bas extension indicates the file is a BASIC program source file, com is command file and txt is plain text file.

9.    Which command lists the contents of current directory of a disk
a.    Copy
b.    Tree
c.    Cd
d.    Dir

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: Dir
Explanation: Dir command lists the directory of current location. It includes the files, subdirectories and some other system information. Tree command is used to list the directory structure in tree diagram; CD command to change directory and Copy command to copy a file into another.

10.Only filenames and extensions are to be displayed in wide format, which command you’ll use?
a.    Dir/w
b.    Dir a:
c.    Dir/s
d.    Dir/b

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: Dir/w
Explanation: Dir/w only displays the file names and extensions excluding file created date/time, file size. Second option dir a: will list the contents of A drive (floppy drive), third dir/s lists current directory and its subdirectories too, dir/b displays bare format, that means, it just makes a list of files, no more information.

 SET-2

 

Objective Questions (Multiple Choice Questions) from Ms-Dos for computer operators continuying from 11
11.    Which command displays all the files having the same name but different extensions?
a.    Dir filename.*
b.    Dir filename.ext
c.    Dir *.sys
d.    Dir *.ext

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: a. Dir filename.*
Explanation: * is a wild card character that stands for all any character. When you specify filename.*, it meant filename should be specified one but extension can be any. Second option lists only the specified filename.exe and third and fourth commands lists all files with sys extension and specified extension.


12.    Which command displays only file and directory names without size, date and time information?
a.    Dir/w
b.    Dir a:
c.    Dir /b
d.    Dir /s

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: dir/b
Explanation: dir/b command barely lists the names of files and directories without any other information like size, date, time etc.

13.    Which command displays comma for thousand separating on file size while listing?
a.    Dir/w
b.    Dir/s
c.    Dir/b
d.    Dir/c

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: d. Dir/c
Explanation: Using comma for separating thousand in file size is by default on. You can use dir/-c to remove comma from the listing. /C stands for comma.

14.    Which command is used to display all the files having the (.exe) extension but different filename?
a.    Dir filename.*
b.    Dir filename.ext
c.    Dir *.sys
d.    Dir *.ext

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: d. Dir *.ext
Explanation: First two options are obviously wrong since specifying filename will list for that filename only. Since we need to list only with .ext extension fourth option is correct. Third option displays all files with sys extension.

15.    Which command should be used to display all files within the specified subordinate directory of the subdirectory?
a.    Dir \ pathname
b.    Dir \ pathname\pathname
c.    Dir / ch
d.    Dir \pathname\filename

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: b. Dir \pathname\pathname
Explanation: The subordinate directory of subdirectory can be accessed through the path sequence pathname\pathname and dir command lists the files of that location.

16.    Which command displays the directory list including files in tree structure?
a.    Dir/s/f
b.    Tree/f
c.    Tree/s/f
d.    Dir/f

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: b. Tree/f
Explanation: Tree command lists the directory structure in tree structure and /f switch of tree command includes the filenames in the structure.

17.    Which command will be used to display a file within the specified directory of pathname?
a.    Dir \pathname
b.    Dir \pathname\pathname
c.    Dir/ch
d.    Dir \pathname\filename

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: d. Dir \pathname\filename
Explanation: Displaying a file which is inside specified directory can be done by specifying a directory name \ and filename.

18.    Which command creates a directory or subdirectory?
a.    Dir
b.    Mkdir
c.    Md
d.    Both b and c

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: d. Both b and c
Explanation: MK command and MKDIR both commands are equivalent and can be used to create subdirectories. Dir only lists directory but can’t create.

19.    Which command displays current directory name or change from one to another?
a.    Chdir
b.    Cd
c.    Mkdir
d.    Both a and b

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: d. Both a and b
Explanation: CD and CHDIR commands are equivalent and both used to change current working directory to another one. MKDIR creates a new directory and can’t be used to change.

20.Which command is used to delete the directory that is empty?
a.    Del *.*
b.    RD
c.    Erase
d.    MD

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Correct Answer: b. RD
Explanation: RD command or RMDIR commands can be used to remove a directory if it is empty. Del command and Erase commands are used to delete files not directories. MD creates a new directory and can’t remove directory.

SET-4 

 1. An entire path name, consisting of several sub-directory names can contain upto

a. 13 character
b. 36 character
c. 63 character
d. 53 character
Correct Answer: c
2. In which year the first operating system was developed
a. 1910
b. 1940
c. 1950
d. 1980
Correct Answer: c
3. MS-DOS developed in
a. 1991
b. 1984
c. 1971
d. 1961
Correct Answer: b
4. Maximum length of DOS command using any optional parameter is
a. 26 characters
b. 87 characters
c. 127 characters
d. None of above
Correct Answer: c
5. In which version of DOS. CHKDSK command has been changed to SCANDISK?
a. 5.0
b. 6.2
c. 6.0
d. 6.2
Correct Answer: d


6. CHKDSK command is used to
a. Analyze the hard disk error
b. Diagnose the hard disk error
c. Report the status of files on disk
d. All of the above
Correct Answer: d
7. Which file is the batch file that is read while booting a computer?
a. Autoexec.bat
b. Auto-batch
c. Autoexecutive.bat
d. Auto.bat
Correct Answer: a
8. Which command is used to backup in DOS 6+ Version
a. BACKUP
b. MSBACKUP
c. MSBACKEDUP
d. All of the above
Correct Answer: b
9. Copy and Xcopy are same in the sense
a. Both are internal command of DOS
b. Both are external commands of DOS
c. Both can be used to copy file or group of files
d. Both a and b
Correct Answer: c
44. Which command be used to clear the screen and display the operating system prompt on the first line of the display?
a. Cd
b. Md
c. Rename
d. cls
Correct Answer: d
10. Which command is used to clear the screen
a. Cls
b. Clear
c. Clscreen
d. All of above
Correct Answer: a
11. internal command in Dos are
a. Cls, rd label
b. Dir, ren, sys
c. Time, type, dir
d. Del, disk copy, label
Correct Answer: c
12. Which command is used to copy files?
a. Copy
b. Diskcopy
c. Type
d. All of the above
Correct Answer: a
13. To copy the hidden system files of DOS to another disk you can use the command
a. Copy
b. Ren
c. Sys
d. Diskcopy
Correct Answer: c
14. Disk copy command in DOS is used to
a. Copy a file
b. Copy contents of one floppy disk to another
c. Copy contents of CD-ROM to another
d. All of the above
Correct Answer: b
15. SYS command is used to
a. Copy DOS system files to new disk
b. Copy DOS configuration files to a new disk
c. Update the DOS system files
d. None of above
Correct Answer: a
16. The command used to copy a file named temp.doc from drive C: to drive A: is
a. Copy temp.doc to a:
b. Copy c:\temp.doc a:
c. Copy c: a:
d. Copy temp a: c:
Correct Answer: b
17. External command in DOS are
a. Copy, edit, sys, format
b. Edit, sys, chkdsk
c. Chkdsk, prompt, date
d. Sys, ver, vol
Correct Answer: b
18. Which keys can be pressed quit without saving in DOS
a. Ctrl + A
b. Ctrl + B
c. Ctrl + C
d. Ctrl + D
Correct Answer: c
19. Which command is used to get the current date only?
a. Date
b. Time
c. Second
d. All of the above
Correct Answer: a
20. Generally, the DATE is entered in the form
a. DD-YY-MM
b. YY-DD-MM
c. MM-YY-DD
d. MM-DD-YY
Correct Answer: d 

SET-5 

 

1. Which statement is valid about “TIME” command?
a. Time command is used to display and allow changes to the system time
b. Time format can be changed by changing in country setting in config.sys file
c. MS DOS displays the time in 12-hour or 24-hour format
d. All of above
Correct Answer: d
2. Which command is used to see the sub-directory structure of drive?
a. Tree
b. List
c. Subdir
d. Subtree
Correct Answer: a
3. Which command is used to display the subdirectory structure of the currently logged drive and pause the screen display after each screen full of the information?
a. Tree
b. Deltree/f
c. Dir | more
d. Tree | more
Correct Answer: d
4. Which command is used to provide access to files located in other directories or disks?
a. Tree
b. Path
c. Dir
d. Cd
Correct Answer: b
5. you can copy command.com to your disk from hard disk
a. true
b. false
Correct Answer: a
6. Which command is used to see the contents of a file?
a. Type
b. Copy
c. Ed
d. None of above
Correct Answer: a
7. Which command is used to see the disk volume label?
a. Ver
b. Vol
c. Version
d. Volume
Correct Answer: b
8. Which command is used to see the version?
a. Version
b. Ver
c. Verson
d. None of above
Correct Answer: b
9. What is the name of the batch file that is automatically run when MSDOS is booted?
a. Run.bat
b. Config.sys
c. Config.bat
d. Autoexec.bat
Correct Answer: d
10. What is the switch that is used to make sure that the copy command copied files correctly
a. /a
b. /c
c. /s
d. /v
Correct Answer: d
11. What will be the output of the command prompt $l$p$g?
a. <c:\>
b. C:\>
c. C:\>>
d. C:<\>
Correct Answer: a
12. Which among the following are the best tools for fixing errors on disks?
a. Fdisk
b. Scandisk
c. Chkdsk
d. Fixdsk
Correct Answer: b
13. Which command can be used to create the disk’s tracks and sectors?
a. Fdisk
b. Format
c. Chkdsk
d. Attrib
Correct Answer: b
14. Which command in DOS can be used to recover accidentally deleted files?
a. UNDELETE
b. DELETE/CANCEL
c. RESTORE
d. RECOVER
Correct Answer: a
15. Which command in DOS is used to display the version of MSDOS?
a. VERSION
b. VERIFY
c. VER
d. VERSN
Correct Answer: c
16. Which command is used to copy all files from drive a with extension .txt to the currently logged drive and directory?
a. Copy a. *.txt
b. Copy *.txt a:
c. Copy *.txt c:
d. Copy *.txt all.txt
Correct Answer: a
17. Which command is used to create root directory and FAT on disk?
a. Chkdsk
b. Command.com
c. Format
d. Fat
Correct Answer: c
18. Which command is used to delete all the files extension .txt on the current drive and directory?
a. Del .txt
b. Erase .txt
c. Del *.txt
d. Del *.*/p
Correct Answer: c
19. Which command is used to delete all the files in the root directory of drive aConfused
a. A:\del
b. Del *.* a:
c. Del a:\
d. Erase *.*
Correct Answer: c
20. Which command is used to display a list of deleted files that DOS can undelete?
a. Undelete *.*
b. Undelete/all
c. Undelete/list
d. None of the above
Correct Answer: c
21. Which command is used to undelete delete a bunch of files with extension doc that you have just deleted
a. Undelete
b. Undelete *.doc
c. Undelete/all
d. All of the above
Correct Answer: b 

SET-6 

 

1. Which file in MSDOS contain internal command that are loaded during booting process?
a. Io.sys
b. Msdos.sys
c. Command.com
d. Config.sys
Correct Answer: c

2. Which is the valid filename assign in MS-DOS?
a. Ram*.txt
b. Ram?.doc
c. Ram_$.txt
d. None of above
Correct Answer: c
3. Which is valid extension that user creates on operating system?
a. Exe
b. Com
c. Sys
d. Bat
Correct Answer: d
4. Which of the following file names are invalid in MSDOS?
a. MYFILE.DOS
b. CHECK$.(1)
c. Verified.###
d. Qwerty.1?3
Correct Answer: d
5. Which of the following statements in regard to directories is false?
a. Directories can exist inside directories
b. The root directory is always at the highest level
c. Directories with files can be deleted
d. Directories cannot be renamed
Correct Answer: d
6. Which of the following statements is true in regard to diskcopy?
a. Copy and discopy are same
b. Discopy is a built in command in dos
c. Diskcopy can be used on hard disks
d. Diskcopy can be used with a floppy and a hard disk
Correct Answer: c
7. Which switch should be used in the DIR command to view files in all directories?
a. /p
b. /w
c. /s
d. /l
Correct Answer: c
8. Which type of command in DOS needs additional files for their execution?
a. Internal commands
b. External commands
c. Batch commands
d. Redirectors
Correct Answer: b
9. Which was the last version of MSDOS that was released separately?
a. 5.0
b. 6.0
c. 6.11
d. 6.22
Correct Answer: d
10. While working with MS-DOS which command is used to change the extension of all filenames ending with .txt to .doc?
a. Ren *.doc *.txt
b. Ren *.txt *.doc
c. Ren file.doc file.txt
d. Ren a: *.doc *.txt
Correct Answer: b
11. While working with MS-DOS which command is used to combine file1 plus file2 into new file named file3?
a. Copy file3 file1+file2
b. Copy file1+file2 file3
c. Copy file1+file2+file3
d. Copy file2 file1+file3
Correct Answer: b
12. While working with MS-DOS which command is used to copy all files with extension .txt into one file named all.txt?
a. Copy a: *.txt
b. Copy *.txt a:
c. Copy *.txt c:
d. Copy *.txt all.txt
Correct Answer: d
13. While working with MS-DOS, which command is used to more file from one directory to another?
a. Rename
b. Copy
c. Move
d. Cp
Correct Answer: c
14. While working with MS-DOS, which command is used to rename a file named file1.doc to file2.doc from a different directory called dir1?
a. Ren2.doc \dir\file1.doc
b. Ren file1.doc file2.doc
c. Ren .doc\dir\.doc
d. Ren \dir1\file1.doc file2.doc
Correct Answer: d
15. While working with which command is used to copy all files from the currently logged drive and directory with the extension .txt to the drive a
a. Copy a. *.txt
b. Copy *.txt a:
c. Copy *.txt c:
d. Copy *.txt all.txt
Correct Answer: b
16. Which command in DOS can be used to recover accidentally deleted files?
a. UNDELETE
b. DELETE/CANCEL
c. RESTORE
d. RECOVER
Correct Answer: a
17. Which command is used to set a name to a disk in DOS?
a. VOLUME
b. VOL
c. LABEL
d. DISKLABEL
Correct Answer: c
18. Which of the following command display the name of files in sorted order?
a. Dir/o:n
b. Dir/so
c. Dir/an
d. Dir/ah
Correct Answer: a
19. Which command displays the list of all previous commands entered by the used?
a. COMMANDS/ALL
b. KEYDOS
c. DOSKEY
d. DIR/ALL
Correct Answer: C

SET-7 

 

 

1. ………. runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on
a. Operating system
b. Application software
c. System software
d. All
Correct Answer: a


2. ….is the layer of a computer system between the hardware and the user program
a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None
Correct Answer: b
3. The primary purpose of an operating system is…..
a. To make the most efficient use of the computer hardware
b. To allow people to use the computer
c. To keep systems programmers employed
d. To make computers easier to use
Correct Answer: a
4. …….transforms one interface into another interface
a. Program
b. Software
c. Data
d. None
Correct Answer: b
5. …..system is built directly on the hardware
a. Environment
b. System
c. Operating
d. None
Correct Answer: c
6. Multiprogramming system
a. Are easier to develop than single programming system
b. Execute each job faster
c. Execute more jobs in the same time period
d. Are used only one large mainframe computers
Correct Answer: c
7. …is the first program run on a computer when the computer boots up
a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None
Correct Answer: b
8. …..interface consists of things like program counter, registers, interrupts and terminals
a. Hardware
b. Software
c. Data
d. None
Correct Answer: a
9. ….share characteristics with both hardware and software
a. Operating system
b. Software
c. Data
d. None
Correct Answer: a
10. ….is used in operating system to separate mechanism from policy
a. Single level implementation
b. Two level implementation
c. Multi level implementation
d. None
Correct Answer: b
11. The operating system creates …. from the physical computer
a. Virtual space
b. Virtual computers
c. Virtual device
d. None
Correct Answer: b
12. Swapping
a. Works best with many small partitions
b. Allows many programs to use memory simultaneously
c. Allows each program in turn to use the memory
d. Does not work with overlaying
Correct Answer: c
13. Which of the following operating does not implement multitasking truly?
a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS
Correct Answer: d
14. What is the name of the latest server operating system developed by Microsoft?
a. Windows NT
b. Windows 2000
c. Windows XP
d. Windows 2003
Correct Answer: d
15. Where do you find user.dat?
a. C:\windows
b. C:\windows\system32
c. C:\windows\system
d. C:\
Correct Answer: a
16. MSD.exe does not have information on:
a. Cache
b. Video
c. Operating System
d. Com or port
Correct Answer: a

SET-8 

  1. The startup routine runs, when machine boots up is known as
    1. POST
    2. BOOT up
    3. Operating Routine
    4. I/O operation

  2. Operating system is also known as:
    1. database
    2. system software
    3. hardware
    4. printer
       
  3. What is the maximum length allowed for primary name of a computer file under DOS?
    1. 8
    2. 12
    3. 3
    4. None of the above
       
  4. Which of the following could be a valid DOS  file  specification?
    1. NOSFILE.POST
    2. NOSFILE.P.OST
    3. NOSFILE.DOC
    4. NOST.FILEDOC
       
  5. How many characters form a secondary name for a file?
    1. 8
    2. 12
    3. 3
    4. None of the above
       
  6. What  is the name given to something that the  computer  will automatically use unless you tell it otherwise?
    1. a specification
    2. a wildcard
    3. a default
    4. a rule
       
  7. As per symbolic notation of DOS, which of the following indicates the ROOT directory
    1. *
    2. >
    3. /
    4. None of the above
       
  8. In wildcard specification `?' is used as replacement for
    1. one character
    2. two character
    3. three character
    4. none of the above
       
  9. With DOS, you may use the `*' and `?':
    1. when changing the default settings
    2. to represent unspecified characters in a filename
    3. instead of wildcard characters
    4. in the extension but not in the drive name or the file name
       
  10. DOS system file consists of
    1. IBMBIO.COM, IBMDOS.COM, COMMAND.COM
    2. COMMAND.COM, IBMBIO.COM, FORMAT.COM
    3. SYS.COM,IBMBIO.COM,IBMDOS.COM
    4. None of the above
       
  11. The batch file uses the extension
    1. .BAT
    2. .DOC
    3. .PRG
    4. .DOS
       
  12. To display the list of all the file of the disk you would type
    1. DIR
    2. COPY
    3. DIR FILES
    4. DIR AUTOEXEC.BAT
       
  13. State whether the following questions are True(T) or False(F).
    1. Command.Com is hidden file.
    2. Primary name of a file can be of 10 characters.
    3. The command MKDIR and MD performs the same task.
    4. Under DOS .EXE is not an executable file.
    5. DIR command is used to see the content of a specific file.

 Please Scroll Down for answers





















Answers:

1  b.       2 b.        3 a.        4 b.             5 b              6 c.             7 d.               8 a.                9 b.             10 a.             11 a        12 a..

13 True OR False
   1. False                 2. False               3. True                  4. False             5. False

 
Top