SET-1

 

Question 1:

Electronic spreadsheets are most useful in a situation where relatively .... data must be input but ...... calculations are requied.
a. little; simple
b. large; simple
c. large; complex
d. little; complex

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 2:

The two basic types of record access methods are
a. sequential and randon
b. direct and immediate
c. sequential and indexed
d. on-line and real-time
e. none of above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 3:

Which file organization is allowed by a direct access storage device?
a. direct only
b. sequential and direct only
c. indexed and direct only
d. sequential, indexed and direct
e. none of above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 4:

Sequential file organization is most appropriate for which of following applications?
a. Grocery store checkout
b. bank checking account
c. payroll
d. airline reservations
e. none of above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 5:

Which of the following file organization is most effieient for a file with a high degree of file activity?
a. sequential
b. ISAM
c. VSAM
d. B-Tree
e. All of above

Question 6:

One disadvantage of a direct access file is:
a. the delay in computiong the storage address
b. duplication of address locations
c. unsued, but available, storage locations
d. all of above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 7:

All computers execute
a. BASIC programs
b. COBOL programs
c. Machine language program
d. FORTRAN programs
e. PL/1 programs
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 8:

Which of the following is most oriented to scientific programming?
a. FORTRAN
b. COBOL
c. BASIC
d. PL/1
e. RPG
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 9:

All of the following are disadvantage of RPG except:
a. it is a very machine dependent language
b. it is very limited in scope
c. is not suited for complex problems requiring extensive programming logic
d. it has larger storage requierments
e. all of the above are disadvantages
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 10:

Which of the following is not one of the process that a high level language program msut go through before it is ready to be executed?
a. translation
b. controlling
c. lading
d. linking
e. all of the above are necessary process

Answers:

1. d     2. a     3. d     4. c     5. a     6. a     7. c   8. a     9. b.     10.a

SET-2

Question 1:

Which of the following is not true of FORTRAN?
a. it was developed for scientific and mathematical applications
b. it is one of the oldest high-level languages
c. it is a problem oriented language
d. it requires extensive internal documentation
e. all of above

Question 2:

All of the following are divisions of the COBOL program except:
a. input-output
b. indentification
c. procedure
d. data
e. all of above divisions

Question 3:

In a COBOL program, the input output section is within the .... division
a. identification
b. procedure
c. configuration
d. environment
e. none of above

Question 4:

Which of hte following is not characteristic of COBOL
a. it is a very standardized language
b. it is a very efficient in terms of coding and execution
c. it has limited facilities for mathematical notation
d. it is very readable language
e. all of the above are characteristics

Question 5:

Which of the following is an example of problem oriented language?
a. BASIC
b. PL/1
c. FORTRAN
d. All of above
e. none of above

Question 6:

In the evaluation of a computer language, all of the following characteristics should be considered except?
a. application oriented features
b. efficiency
c. readability
d. softare development aids
e. hardware maintainance costs

Question 7:

A factor in the selection of a source language is 
a. programmer skill
b. language availability
c. program compatibility with other software
d. all of athe above

Question 8:

A computer generated output that lets programmer follow the execution of their programs line by line is a 
a. core dump
b. trace routine
c. detail listing
d. source listing

Question 9:

In BASIC, description comments are put in the source program with the 
a. PRINT statement
b. REMARK statement
c. INPUT statement
d. DATA statement

Question 10:

Which of the following generations of language will likely include the languages of the featuer?
a. first generation
b. second dgeneration or third generation
c. fourth generation
d. fifth generation


Answers:

1. b       2.a       3.d       4.b       5.d       6.e       7.d      8.b       9.b       10.c

 
Top