1) What is ZUI in computer Graphics ?
  1. A Widget
  2. Logical Enhancement of GUI
  3. An application that saves memory
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation: Zooming user interface or zoomable user interface (ZUI, pronounced zoo-ee) is a graphical environment where users can change the scale of the viewed area in order to see more detail or less, and browse through different documents
2) In Bresenham's algorithm, while generating a circle , it is easy to generate?
  1. One octant first and other by successive reflection
  2. One octant first and other by successive rotation
  3. One octant first and other by successive translation
  4. All octants
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation:In Bresehnam's algorithm only one octant is needs to be generated ans other octants can be obtained by successive reflection.
3) Why a circle drawn on the screen appears to be elliptical  ?
  1. It is due to the aspect ratio of monitor
  2. Screen has rectangular shape
  3. Our eyes are not at the same level on screen
  4. CRT is completely spherical
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
4) In bresenhan's algorithm error term is initialized to ?
  1. 0
  2. 1
  3. -1/2
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
5) Which of the following technique is used in Midpoint Subdivision algorithm ?
  1. Linear search
  2. Binary search
  3. Heap sort
  4. Bubble sort
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation: In mid point subdivision algorithm the line segment is separated at its mid point and them the two resulting segments are checked for visibility and clipping.
6) Which of the following clipping algorithm follows the Divide and Conquer strategy?
  1. 4-bit algorithm
  2. Midpoint algorithm
  3. Cyrus break algorithm
  4. Cohen- Sutherland algorithm
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation:No Explanation
7) A line with endpoints codes as 0000 and 0100 is ?
  1. Partially invisible
  2. Completely visible
  3. Completely invisible
  4. Trivially invisible
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
8) Choose the correct statement?
  1. Random scan monitors draw a picture one line at a time
  2. The components line of a random scan picture must be refreshed in a particular order
  3. Raster scan monitors draw a picture one line at a time
  4. Random scan method is well suited for displaying shading and color areas
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A

SET-2 

 
1) Hue of color is related to ?
  1. Luminance
  2. Saturation
  3. Incandescence
  4. Wavelength
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation: A hue refers to the gradation of color within the optical spectrum, or visible spectrum, of light. "Hue" may also refer to a particular color within this spectrum, as defined by its dominant wavelength, or the central tendency of its combined wavelengths. For example, a light wave with a central tendency within 565-590 nm will be yellow. 
2) The phenomenon of having a continuous glow of a beam on the screen even after it is removed is called as ?
  1. Fluorescence
  2. Persistence
  3. Phosphorescence
  4. Incandescence
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: No Explanation
3) The line 2x-y+4=0, if clipped against this window will connect the points ?
  1. (0, 1) and (3, 3)
  2. (0, 1) and (2, 3)
  3. (1, 2) and (4, 2)
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation: No Explanation 
4)Reflection of a point about x-axis, followed by a counter-clockwise rotation of 900 , is equivalent to reflection about the line ?
  1. x = -y
  2. y = - x
  3. x = y
  4. x + y = 1
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
5) The best hidden surface removal method used for complex scenes with more than a few thousand surfaces is ?
  1. depth sorting method
  2. scan line algorithm
  3. depth buffer algorithm
  4. octree method
  5. C and D
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = E 
Explanation: No Explanation 
6) The point at which a set of projected parallel lines appear to coverage is called as a ?
  1. convergence point
  2. vanishing point
  3. point of illusion
  4. point of delusion
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation: No Explanation
7) The basic element of a picture in volume graphics is ?
  1. pixel
  2. volsel
  3. voxel
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: No Explanation 
8) Let R be the radius of a circle. The angle subtended by an arc of length R at the center of the circle is ?
  1. 1 degree
  2. 1 radian
  3. 45 degree
  4. impossible to determine
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation: No Explanation 
9) A bilinear transformation can be simulated by the transformation ?
  1. transformation, rotation and stretching
  2. translation and rotation
  3. rotation, stretching and inversion
  4. rotation, stretching, inversion and translation
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
Explanation: No Explanation

10) A circle, if scaled only in one direction becomes a ?
  1. parabola
  2. hyperbola
  3. ellipse
  4. remains a circle
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: No Explanation 


SET-3


1)  When several types of output devices are available in graphics installation, it is convenient to use ?
  1. bundled attributes
  2. unbundles attributes
  3. inquiry attributes
  4. all of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation:  Individual attribute commands provide a simple and direct method for specifying
attributes when a single output device is used. When several kinds of output device are
available at a graphics installation, it is convenient to set up a table for each output device
that lists set of attribute values that are to be used on that device to display each primitive
type. Attribute specified in this manner is known as bundled attribute.

2) x = at2 ; y = 2at is the parametric equation of ?
  1. Circle
  2. Rectangular hyperbola
  3. Parabola
  4. Ellipse
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: parametric equation is a method of defining a relation using parameters.

3) In displaying a clipped picture the efficient method is ?
  1. Clipping against the window and then applying the window transformation
  2. Applying window transformation and then clipping against the viewport
  3. Both A and B have the same efficiency
  4. Efficiency depends on whether the window is an aligned rectangle or not
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
Explanation: N/A

4) The anti - aliasing technique which allows shift of 1/4,1/2 and 3/4 of a pixel diameter enabling a closer path of a line is ?
  1. Pixel phasing
  2. Filtering
  3. Intensity compensation
  4. Sampling technique
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation: Pixel phasing is an anti-aliasing technique, stair steps are smoothed out by moving
the electron beam to more nearly approximate positions specified by the object geometry.

5) All the hidden surface algorithms employe image space approach except ?
  1. Back face removal
  2. Depth buffer method
  3. Scan line method
  4. Depth sort method
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation: A simple object space algorithm is Back-Face removal (or back face cull) where no faces on the back of the object are displayed. It can only be used on solid objects modeled as a polygon mesh.
6) The major components of CRT are ?
  1. Electronic Gun
  2. Phosphorous coated screen
  3. Control electrodes
  4. Deflection yoke
  5. All of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = E 
Explanation: N/A
7)  ........ used to regulate the flow of elections in CRT ?
  1. Electronic Gun
  2. Focusing electrode
  3. Control electrode
  4. All of the above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: The electrode in an electron tube whose voltage with respect to the voltage of the cathode determines the electron flow to the anode.

8) The glow given off by the, phosphor during exposure of the electron beam is known as ?
  1. Fluorescence
  2. Phosphorescence
  3. Persistence
  4. All of the above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation: Fluorescence is the emission of light by a substance that has absorbed light or other electromagnetic radiation. It is a form of luminescence

9)  Raster is a synonym for the term ?
  1. Array
  2. Matrix
  3. Model
  4. All of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation: N/A

10)  The ......... simply reads each successive byte of data from the frame buffer?
  1. Digital Controller
  2. Data Controller
  3. Display Controller
  4. All of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: A Video Display Controller or VDC is an integrated circuit which is the main component in a video signal generator, a device responsible for the production of a TV video signal in a computing or game system. Some VDCs also generate an Audio signal, but in that case it's not their main function.

SET-4 

 
1) Reflection of a point about x-axis, followed by a counter-clockwise rotation of 900, is equivalent to reflection about the line ?
  1. x = - y
  2. y = - x
  3. x = y
  4. x + y = 1
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
Explanation: It is x = y

2) In the raster scan method for transformation, a 900 rotation can be performed by  ?
  1. reversing the order of bits within each row in the frame buffer
  2. by performing XOR on the frame buffer location
  3. by coping each row of the block into a column in the new frame buffer location
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: N/A

3) Which of the following is an odd function ?
  1. f(x) = x2 - |x|
  2. f(x) = sin(x) + cos(x)
  3. f(x) = (x)(ax + 1) / (ax - 1)
  4. None of these
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation:None of the function is going to be odd.

4) Obliquee projection with an angle of 450 to the horizontal plane is called as ?
  1. Cabinaet projection
  2. Isometric projection
  3. Cavalier projection
  4. None of these
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
Explanation: Oblique projection is a simple type of graphical projection used for producing pictorial, two-dimensional images of three-dimensional objects

5) The people of the planet Mars designed a scale for measuring the temperature, in which water freezes at 100 units and boils at 250 units. The people of Jupiter designed a scale in which water freezes at 75 units and boils at 300 units. A temperature of 200 units in Mars will measure ..... in Jupiter ?
  1. 300
  2. 225
  3. 250
  4. 175
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation:N/A

6) (2,4) is a point on a circle that has center at the origin. Which of the following points are also on circle  ?
  1. (2,-4)
  2. (-2,4)
  3. (4,-2)
  4. (-4,2)
  5. All of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = E 
Explanation:N/A
 
7) A cube of side 1 unit is places such that the origin coincides with one of its vertices and the three axes run along three of its edges. The vertex diagonally opposite to (0,1,0) is  ?
  1. (0,0,0)
  2. (1,1,0)
  3. (0,1,1)
  4. (0,1,1)
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation:N/A

8) Which of the following statement is true ?
  1. Request, sample and event are the three basic modes of input
  2. Keyboard is a device ideally suited for use in sample mode
  3. A mouse is typically a device for inputting an absolute position on the screen
  4. Special graphics hardware support is essential for providing menu-driven user interface to an application
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
Explanation: N/A

9) Choose the incorrect statement from the following about the basic ray tracing technique used in image synthesis ?
  1. In this technique rays are cast from the eye point through every pixel on the screen
  2. In this technique, viewing transformation are not supplied to the scene prior to rendering
  3. This technique removes hidden surfaces.
  4. In this technique rays are cast from the light source to the object in the scene
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation: Ray tracing is a technique for generating an image by tracing the path of light through pixels in an image plane and simulating the effects of its encounters with virtual objects.
10) Aspect ratio is generally defined as the ratio of the ?
  1. Vertical to horizontal points
  2. Horizontal to vertical points
  3. Vertical to (horizontal + vertical) points
  4. Either A or B , depending on the convention followed
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation: Aspect ration is the ratio of rectangle's width and height.


SET-5


1) The ISO standard for computer Graphics is ?
  1. Graphics Kernel System
  2. Graphics Standard System
  3. Computer graphics standard
  4. None of above.
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation: GKS is the first computer graphics standard.
2) Examples of Presentation Graphics is ?
  1. Bar Charts
  2. CAD
  3. Line Graphs
  4. A and C
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D  
Explanation: Presentation Graphics deals with the graphical representation of information. Examples of Presentation includes bar charts, line graphs, surface graphs and pie charts.
3) The technique used to summarize the financial, statistical, mathematical,scientific and economic data is ?
  1. Computer Art
  2. Image processing
  3. Presentation Graphics
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation:Presentation Graphics is commonly used to summarize the financial, statistical, mathematical,scientific and economic data for research reports, consumer information bulletins and other types of  reports.
4) Computer generated models of physical,financial and economic systems are often used for ?
  1. Entertainment
  2. Quality Control
  3. Educational Aid
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  C
Explanation:Computer generated models of physical,financial and economic system are often used as Educational Aids.

5) Special System designed for some training application are known as ?
  1. GUI
  2. Simulators
  3. Video Display Devices
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  A
Explanation:N/A

6) Computer Graphics models are now commonly used for making ?
  1. Motion pictures
  2. Music Videos
  3. Television shows
  4. All of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  D
Explanation: N/A

7) Graphics and image processing technique used to produce a transformation of one object into another is called ?
  1. Animation
  2. Morphine
  3. Half toning
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  A
Explanation: When motion is provided to an object then it is known as animation.
8)  The amount of light emitted by the phosphor coating depends on the?
  1. Number of electrons striking the screen
  2. Speed of electrons striking the screen
  3. Distance from the cathode to the screen
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  A
Explanation:  The amount of light emitted by the phosphor coating depends on the number of electrons striking the screen, so the brightness of a display can be controlled by varying the voltage on the control grid.
9) The maximum number of points that can be displayed without overlap on a CRT is refereed to as  ?
  1. Resolution
  2. Persistence
  3. Attenuation
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  A
Explanation:Resolution is the number of points per centimeter that can be plotted horizontally and vertically, although it is often simply stated as the total number of points in each direction.

10) Gray scale is used in ?
  1. Monitor that have color capability
  2. Monitor that have no color capability
  3. Random scan display
  4. None of above
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  B
Explanation: Grayscale or greyscale digital image is an image in which the value of each pixel is a single sample, that is, it carries only intensity information. Images of this sort, also known as black-and-white, are composed exclusively of shades of gray, varying from black at the weakest intensity to white at the strongest



 
Top