Questions (MCQs) SET – 1
1. Which file format can be added to a PowerPoint show?
a. .jpg
b. .giv
c. .wav
d. All of the above
Correct Answer: d
2. In Microsoft PowerPoint two kind  of sound effects files that can be added to the
presentation are
a. .wav files and .mid files
b. .wav files and .gif files
c. .wav files and .jpg files
d. .jpg files and .gif files
Correct Answer: a
3. Material consisting of text and numbers is best presented as
a. A table slide
b. A bullet slide
c. A title slide
d. All of the above
Correct Answer: a
4. What is a motion path?
a. A type of animation entrance effect
b. A method of advancing slides
c. A method of moving items on a slide
d. All of the above
Correct Answer: c
5. What is a slide-title master pair?
a. The title area and text area of a specific slide
b. a slide master and title master merged into a single slide
c. A slide master and title master for a specific design template
d. All of above
Correct Answer: c
6. Which of the following should you use if you want all the slide in the presentation to
have the same “look”?
a. the slide layout option
b. add a slide option
c. outline view
d. a presentation design template
Correct Answer: d
7. in the context of animations, what is a trigger?
a. An action button that advances to the next slide
b. An item on the slide that performs an action when clicked
c. The name of a motion path
d. All of above
Correct Answer: b
8. If you have a PowerPoint show you created and want to send using email to another
teacher you can add the show to your email message as a (an)
a. Inclusion
b. Attachment
c. Reply
d. Forward
Correct Answer: b
9. In order to edit a chart, you can
a. Triple click the chart object
b. Click and drag the chart object
c. Double click the chart object
d. Click the chart object
Correct Answer: c
10. to exit the PowerPoint
a. click the application minimize button
b. click the document close button
c. double click the applications control menu icon
d. double click the document control menu icon
Correct Answer: c
11. to preview a motion path effect using the custom animation task pane, you should
e. click the play button
f. click the show effect button
g. double click the motion path
h. all of above
Correct Answer: a
12. You can create a new presentation  by completing all of the following except
a. Clicking the new button on the standard toolbar
b. Clicking file, new
c. Clicking file open
d. Pressing ctrl + N
Correct Answer: c
13. You can embed a MS-Organization Chart in a slide by
a. Clicking the object command on the edit menu
b. Clicking the object command on the edit menu
c. Clicking the insert new slide button the standard toolbar, then double click the organization
chart button on the formatting toolbar
d. Clicking the MS-Organization Chart button on the standard toolbar
Correct Answer: b
14. To select one hyperlink after another during a slide presentation, what do you press?
a. Tab
b. Ctrl + K
c. Ctrl + h
d. All of above
Correct Answer: a
15. special effects used to introduce slides in a presentation are called
a. effects
b. custom animations
c. transitions
d. present animations
Correct Answer: c
16. You can edit an embedded organization chart object by
a. Clicking edit object
b. Double clicking the organization chart object
c. Right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organizaiton Chart object
d. b and c both
Correct Answer: d
17. What is the term used when you press and hold the left mouse key and more the
mouse around the slide?
a. Highlighting
b. Dragging
c. Selecting
d. Moving
Correct Answer: b
18. Which of the following toolbars provide different options in various master views?
a. Common tasks toolbar
b. Drawing toolbar
c. Formatting toolbar
d. Standard toolbar
Correct Answer: a
19. How can you create a uniform appearance by adding a background image to all
slides?
a. Create a template
b. Edit the slide master
c. Use the autocorrect wizard
d. All of the above
Correct Answer: b
20. How do you create speaker note pages that show the slides, related notes, and your
company logo on each page?
a. Edit the notes master and add your company logy
b. Edit the slide master and insert your company logo and notes pane
c. Edit the handout master to include your company logo and one slide per  page with additional
note space
d. All of the above
Correct Answer: a
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 2
21. Which option on the custom animation task pane allows you to apply a preset or
custom motion path?
a. Add effect
b. Emphasis
c. Animate now
d. All of the above
Correct Answer: a
22. What is the term used when a clip art image changes the direction of faces?
a. Group
b. Flip
c. Rotate
d. All of the above
Correct Answer: c
23. the slide that is used to introduce a topic and set the tone for the presentation is called
the
a. table slide
b. graph slide
c. bullet slide
d. title slide
Correct Answer: d
24. Which of the following features should you use when typing in the notes text  box?
a. Slide show    
b. Insert
c. Slide maser
d. Zoom
Correct Answer: d
25. Which option allows you to select line, curve, freeform or scribble tools?
a. Create effect
b. Insert motion path
c. Draw custom path
d. All of the above
Correct Answer: c
26. Which of the following should be used when you want to add a slide to an existing
presentation?
a. File, add a new slide
b. Insert, New slide
c. File Open
d. File, New
Correct Answer: b
27. The size of the organization chart object
a. Is determined by the presentation design and can not be changed
b. Is determined by the presentation design but can be changed in PowerPoint
c. Is dependent on the amount of text within the organization chart
d. b and c
Correct Answer: d
28. which of the following is the default page setup orientation of slide in PowerPoint
a. rVertical
b. Landscape
c. Portrait
d. None of above
Correct Answer: b
29. Want a PowerPoint photo album slide show to play continuously?
a. Use random slide transitions
b. Launch an online broadcast
c. Loop continuously
d. All of the above
Correct Answer: a
30. what is defined by the handout master?
a. Slide formatting
b. Layout of audience handout notes
c. Handout content formatting for Microsoft word export
d. All of above
Correct Answer: b
31. Which of the following tool enables you to add text to a slide without using the
standard placeholders?
a. Text tool box
b. Line tool
c. Drawing tool
d. Auto shapes tool
Correct Answer: a
32. In notes master view, how do you modify the font size of text for all hte4 notes of a
presentation?
a. rModify the slide design
b. Modify the notes master layout
c. Modify the text within the body placeholder
d. All of the above
Correct Answer: c
33. Want your logo in the same position on every slide, automatically? Insert it on the
a. Handout master
b. Notes master
c. Slide master
d. All of the above
Correct Answer: c
34. Which of the following views is the best view to use when setting transition effects for
all slides in a presentation?
a. Slide sorter view
b. Notes pages view
c. Slide view
d. Outline view
Correct Answer: a
35. Objects on the slide that hold text are called
a. Placeholders
b. Object holders
c. Auto layouts
d. Text holders
Correct Answer: a
36. Which of the following provides a means of printing out feature notes with a
miniature slide on a printed page?
a. Slide with animation
b. Outline view
c. Notes page
d. Audience handout
Correct Answer: d
37. Which command brings you to the first slide in your presentation?
a. Next slide button
b. Page up
c. Ctrl + Home
d. Ctrl + End
Correct Answer: c
38. In normal view, how can you quickly change to handout master view?
a. Click the outline tab and select handout master view
b. Press the shift key and click the handout master view button
c. On the view menu, click slide sorter, and click handouts.
d. All of above
Correct Answer: b
39. how can you quickly reinstate a deleted footer placeholder in master view?
a. Create a new slide master
b. Re-apply the footer placeholder
c. Re-apply the slide layout
d. All of the above
Correct Answer: b
40. Which of the following can you use to add times to the slides in a presentation?
a. Slide show menu
b. Rehearse timings button
c. Slide transition button
d. All of the above
Correct Answer: b
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 3
41. To select all of the boxes of an organization chart
a. Clicking and edit and select all
b. Right click the chart background and then click select all
c. Press and hgold the SHIFT key and click each box
d. All of above
Correct Answer: d
42. You can show the shortcut menu during the slide show by
a. Clicking the shortcut button on the formatting toolbar
b. Right clicking the current slide
c. Clicking an icon on the current slide
d. a and b
Correct Answer:  b
43. Auto clipart is a feature that
a. Automatically places clipart in your presentation
b. Scans your presentation for incorrect spelling in your words on each slide
c. Scans your presentation for incorrect spelling in Word Arts objects
d. All of above
Correct Answer: d
44. to edit the text within the boxes of an organization chart, you
a. select the box and text, then make changes
b. select the box, then make the dchanges
c. highlight the text, them make the changes
d. a and b both
Correct Answer: a
45. Whidh of the following allow you to select more than one slide in a presentation?
a. Alt + Click each slide
b. Shift + drag each slide
c. Shift + Click each slide
d. Ctrl + Click each slide
Correct Answer: c
46. The view that displays the slides on a presentation as miniature representations of the
slides is called
a. slide show
b. slide sorter view
c. notes page view
d. outline view
Correct Answer: b
47. The PowerPoint view that displays only text (title and bullets) is
a. Slide show
b. Slide sorter view
c. Notes page view
d. Outline view
Correct Answer: d
48. In Microsoft PowerPoint the entry effect as one slide replaces another in a show is
called a (an)
a. animation
b. slide transition
c. custom animation
d. preset animation
Correct Answer: b
49. Which of the following presentation elements can you modify using the slide master?
a. Slide comments
b. Slide transitions
c. Speaker note font and color
d. All of above
Correct Answer: b
50. Which of the following provides a printed copy of your presentation?
a. Outline
b. Speaker notes
c. Audience handouts
d. All of the above
Correct Answer: c
51. Slide show options available to the presenter include all of the following except
a. Transitions command
b. Speaker notes command
c. Meeting reminder command
d. Navigation commands
Correct Answer: a
52. Presentation designs regulate the formatting and layout for the slide and are
commonly called
a. Design plates
b. Templates
c. Placeholders
d. Blueprints
Correct Answer: b
53. Which of the following bypasses the  print dialog box when printing individual slides
or an entire presentation?
a. File, print, preview
b. The print button
c. File, print
d. Ctrl + p
Correct Answer: b
54. To add a header or footer to your handout, you can use
a. The title master
b. The slide master
c. The handout master
d. All of above
Correct Answer: c
55. Which of the following will not advance the slides in a slide show view?
a. Esc key
b. The spacebar
c. The Enter key
d. The mouse button
Correct Answer: a
56. What are lines, curve, freeform, and scribble?
a. Emphasis effects that can be applied to animations
b. Types of custom motion paths
c. Predefined entrance and exit effects
d. All of the above
Correct Answer: b
57. Comments on a presentation can record who wrote them and when they were added.
What’s the automatic way in PowerPoint 2002?
a. Use online collaboration
b. Use comments
c. Use the notes page
d. All of the above
Correct Answer: b
58. When using PowerPoint, to play a PowerPoint show for previewing the show, select
a. View, slide sorter
b. View, slide
c. View, slide show
d. View outline
Correct Answer: c
59. In Microsoft PowerPoint in order to see all the slides on one screen use
a. view, slide sorter
b. view, slide
c. view, master
d. view, slide show
Correct Answer: a
60. What’s the best place to find animated images for your PowerPoint 2002
presentation?
a. Microsoft online
b. Word clipart
c. PowerPoint tools and ins
d. All of the above
Correct Answer: b
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 4
61.what’s the easy way to apply varied animations to test on slides
a. apply effects in the custom animation text pane
b. apply an animation scheme
c. customize bullets with animated clipart
d. all of above
Correct Answer: b
62.Using a custom animation effect, how do you make text appear on a slide by letter
a. Apply the animation scheme fade in one by one.
b. Apply an entrance effect, and then set it to by letter in the effect option dialog box
c. Apply the fly in entrance to the text, and then set its speed to very slow.
d. All of above
Correct Answer: b
63.To exit the PowerPoint application, you should
a. Click the application minimize button
b. Click the document close button
c. Double click the application control menu icon
d. Double click the document control  menu icon
Correct Answer: c
64.You can create a new presentation by completing all of the following except:
a. Clicking the new button on the standard toolbar
b. Clicking file, new
c. Clicking file open
d. Pressing Ctrl + N
Correct Answer: c
65.You  have customized a design template in one presentation and you want to use it in
another presentation. What the best way to do this?
a. Use the browse feature in the slide design task pane to find the file that has your design
template and apply it to the current file.
b. Copy and paste the slide with the design template you want to include the new presentation;
inserted slide will inherit the design
c. Save the presentation that has the design template with a new name, and then use a new file
to your presentation
d. All of the above.
Correct Answer: a
66.Which of the following options in the printer dialog box would you select to prit slides
5 and 12 in a presentation?
a. Slides
b. Custom shows
c. Current slide
d. All
Correct Answer: a
67.Which of the following toolbars provides different options in various master views?
a. Common tasks toolbar
b. Drawing toolbar
c. Formatting toolbar
d. Standard toolbar
Correct Answer: a
68.You can tell when an object is active because
a. The object is highlighted
b. Eight small sizing handles appear surrounding the text
c. A box frame appears surrounding the text
d. b and c
Correct Answer: a
69.Which of the following is not an option when printing handouts?
a. Six slides per page
b. Five slides per page
c. Three slides per page
d. Two slides per page
Correct Answer: b
70.What’s the best way to design the layout for your slides?
a. Create layouts for slides, handouts and notes using the Master Layout dialog box in slide
master view
b. For each new slide, select a layout from the Slide Layout task pane
c. Apply templates from the Slide Design task pane
d. None of above
Correct Answer: b
71.Any and every command can be found on the
a. Drawing toolbar
b. Formatting toolbar
c. Standard toolbar
d. Menu bar
Correct Answer: d
72.The slide that is used to introduce a topic and set the tone for the presentation is called
the
a. Table slide
b. Graph slide
c. Bullet slide
d. Title slide
Correct Answer: d
73.How do you print your slides in a handout that includes lines for notes?
a. In the print dialog box, select handout and set the number of slides per page to 3
b. In the print dialog box, select handout and set the number of slides per page, then select the
include comment page option
c. In the print dialog box select note page instead of handout
d. All of above
Correct Answer: a
74.Which of the following features should you use when typing in he notes text box?
a. Slide shows
b. Insert
c. Slide master
d. Zoom
Correct Answer: d
75.Which of the following should e used when you want to add a slide to an existing
presentation?
a. File, add a new slide
b. Insert, new slide
c. File, open
d. File, new
Correct Answer: b
76.Which of the following is the default page setup orientation fornotes pages, outlines
and handouts?
a. Vertical
b. Landscape
c. Portrait
d. None of above
Correct Answer: c
77.Which of the following is the default page setup orientation for slides in PowerPoint?
a. Vertical
b. Landscape
c. Portrait
d. None of above
Correct Answer: b
78.How can you get your photo album slide show to play continuously?
a. Use random slide transition
b. Launch an online broadcast
c. Loop continuously
d. All of above
Correct Answer: c
79.What are symbols used to identify items in a list?
a. Icons
b. Markers
c. Bullets
d. Graphics
Correct Answer: c
80.The toolbars that are displayed by default in the PowerPoint window includes
a. Menu bar, standard toolbar, formatting toolbar, drawing toolbar, status bar
b. Menu bar, standard toolbar, formatting toolbar, drawing toolbar, status bar
c. Standard toolbar, formatting toolbar, drawing toolbar, status bar
d. Menu bar, standard toolbar, status bar, drawing toolbar
Correct Answer: b
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 5
81.Objects on the slide that hold text are called
a. Placeholders
b. Object holders
c. Auto layout
d. Text holders
Correct Answer: a
82.You have got a bunch of digital holiday photo you want to put into a slide show. What
the quickest method?
a. Apply a multiple-picture layout to several slides, and use the clipart icon on the slides to
import your picture
b. On the insert menu, point to the picture, click from file, and select your picture in a group
for each slide
c. On the insert menu, point the picture and click new photo album
d. All of the above
Correct Answer: c
83.how would you create the following diagram in PowerPoint
a. Use auto shapes and the drawing toolbar to create the diagram and design it
b. Open the diagram gallery from the drawing toolbar and choose this diagram type
c. Use the chart command on the insert menu to import the diagram
d. All of above
Correct Answer: b
84.Which of he following provides a means of printing out features notes with a
miniature slide on a printed page?
a. Slides with animation
b. Outline view
c. Notes page
d. Audience handout
Correct Answer: d
85.Which command brings you to the first slide in your presentation?
a. Next slide button
b. Page up
c. Ctrl + home
d. Ctrl + end
Correct Answer: c
86.You were giving your presentation, and you need to click a slide that’s few slides back.
How do you get there?
a. Press ESC to get back into a normal view; click the slide thumbnail in normal view; then
click the resume slide show button
b. Press backspace until your desired slide
c. Right click, point to go on the shortcut menu, point to by title, and click the slide you want
to go to
d. All of above
Correct Answer: c
87.Which of the following should you do to bring a bullet back to a previous level?
a. Press the shift + tab keys
b. Press the shift key
c. Press the enter key
d. Press the tab key
Correct Answer: a
88.Good design determines
a. Credibility
b. Readability
c. First impression
d. All of above
Correct Answer: d
89.To make a selection of slides on our presentation, use a different design template from
the other slides, what do you do?
a. Select the slides thumbnails in that section, and apply a different color scheme
b. Select the slide thumbnails in that section and apply a different design template
c. Select one of the slide in the section you want to change, customize the fonts and colors, and
use the format painter tool to apply those styles to the other slides in the section
d. All of above
Correct Answer: b
90.your presentation is ready to go, but you don’t know if PowerPoint is installed on the
computer, you will use to present with what’s the safe way
a. Save your presentation as a web page
b. Set up your presentation to be ”browse as a kiosk”
c. Use the Pack and Go wizard
d. All of the above
Correct Answer: c
91.The view that displays the slides of a presentation as miniature representations of the
slides is called
a. Slide show
b. Slide sorter view
c. Notes page view
d. Outline view
Correct Answer: b
92.The  power point view that displays only text (title and bullets) is:
a. Slide show
b. Slide sorter view
c. Notes page view
d. Outline view
Correct Answer: d
93.Which of the following provides a printed copy of your presentation?
a. Outlines
b. Speaker notes
c. Audience handouts
d. All of above
Correct Answer: c
94.Presentation designs regulate the formatting and layout for the slide and are
commonly called
a. Design templates
b. Templates
c. Placeholders
d. Blueprints
Correct Answer: b
95.which of the following should you use if you want all the slides in the presentation to
have the same look?
a. The slid layout option
b. The add a slide option
c. Outline view
d. A presentation design template
Correct Answer: d
96.Line spacing refers to
a. The space between the lines of text
b. The height of the line
c. The length of the line
d. a and c
Correct Answer: a
97.Which of the following uses the spelling and grammar feature to indicate an incorrect
spelling?
a. The incorrect word appears in all capital letters
b. The incorrect word has a wavy red line under it
c. The incorrect word appears italicized
d. The incorrect word appears bold
Correct Answer: b
98.Which of the following bypasses the print dialog box when printing individual slides
or an entire presentation?
a. File, Print Preview
b. The print button
c. File, print
d. Ctrl + P
Correct Answer: b
99.The handout master contains placeholders fro all of the following except
a. Slide number
b. Title
c. Footer
d. Header
Correct Answer: b
100.   How do you add degrees of transparency to shapes such as arrows, so that the slide
background shows though?
a. Use #D style 4 button on the drawing toolbar
b. Use the Set Transparent Color button on the Picture toolbar
c. Use the Transparency slider in the Format AutoShapes dialog box
d. All of above
Correct Answer: c
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 6
101.   Material consisting of text and numbers is best presented as
a. A table slide
b.  A bullet slide
c. A title slide
d. All of above
Correct Answer: a
102.   Which of the following displays when an image is selected?
a. Add clip art only if it relates to your topic
b. Be sure to place at least one clipart image per slide
c. Resize the image so it takes up as much space as your text
d. A and b
Correct Answer: d
103.   The Microsoft clip gallery allows you to
a. Add word art images to a slide
b. Spell check your presentation
c. Add clip art images to a slide or slides
d. Add slides to a presentation
Correct Answer: c
104.   Which command select all object at one time when selecting multiple objects to be
deleted?
a. Alt + a
b. Ctrl + a
c. Shift + Enter
d. Edit, Select All
Correct Answer: d
105.   auto clip art is a feature that
a. automatically places clip art in your presentation
b. scans your presentation for incorrect spelling of words on each slide
c. scans your presentation for incorrect spelling in word art objects
d. all of the above
Correct Answer: d
106.   To select all the boxes of an organization chart
a. Click edit, select all
b. Right click the chart background click select all
c. Press and hold the shift key and click each box
d. All of the above
Correct Answer: d
107.   To adjust the width of table columns, you
a. Click table menu. Column width, then make adjustments
b. Drag the vertical gridline between two columns
c. Drag the column markers on the table ruler bar
d. b and c
Correct Answer: d
108.   to add a new row to a table you would
a. click the insert rows command on the insert menu
b. press the enter key
c. click the insert rows button on the standard toolbar
d. none of the above
Correct Answer: d
109.   After moving a clip art image to a particular location on the slide, you can
immediately reverse the action using the
a. Click the not do move object command on the edit menu
b. Click on the undo button
c. Click on redo button
d. All of above
Correct Answer: b
110.   You can edit an embedded organization chart object by
a. Clicking the edit object
b. Double clicking the organization chart object
c. Right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organization Chart object
d. B and c
Correct Answer: d
111.   You edit an embedded table object by
a. Clicking the edit sub command of the document object command on the edit menu
b. Double clicking the table object
c. Right clicking the table object, then clicking edit document on the edit menu
d. All of above
Correct Answer: d
112.   You can embed a Microsoft Word tale in a slide by
a. Clicking the insert new slide button on the standard toolbar, then double clicking table
b. Clicking the insert Microsoft word table button on the formatting toolbar
c. Clicking the insert Microsoft word table button on the standard toolbar
d. A and c
Correct Answer: d
113.   you can embed a organization chart in a slide by
a. Clicking the object command on the edit menu
b. clicking the insert new slide button on the standard toolbar, then double clicking the
organization chart auto layout
c. clicking the ms organization chart button on the formatting toolbar
d. clicking the ms organization chart button on the standard toolbar
Correct Answer: b
114.   You can add multiple subordinates to a position by
a. Clicking the subordinate button as you press and hold shift
b. Clicking the subordinate button each and every time you add a subordinate
c. Clicking the subordinate button as many times as the desired boxes
d. All of above
Correct Answer: d
115.   What is the name of the form used to input chart values?
a. Datasheet
b. Microsoft Excel
c. Microsoft graph
d. Auto form
Correct Answer: a
116.   Which of the following you must first complete in order to delete an object?
a. Double click the image
b. Select the image
c. Resize the image
d. Move the image to a new location
Correct Answer: b
117.   What is the term used to described the separation of a clip art object into different
parts so that it becomes a PowerPoint object?
a. Embedding
b. Regrouping
c. Ungrouping
d. Grouping
Correct Answer: c
118.   The auto shapes tool provides you with
a. Fancy text to place on your slide
b. Commonly found shapes
c. Any shape you want to add on a slide
d. Clip art that is related to your presentation
Correct Answer: b
119. Which of the following should e used when you want to add a slide to an existing
presentation?
a. File, add a new slide
b. Insert, new slide
c. File, open
d. File, new
Correct Answer: b
120.   An organization has a president, vice president, managers and supervisors. On
what level of an organization chart are the vice presidents
a. Fourth level
b. Third level
c. Second level
d. First level
Correct Answer: c
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 7
101.   Which of the following includes special effects that can be applied to drawing
objects?
a. Gradient fills
b. Line color and style
c. Rotating
d. All of above
Correct Answer: d
102.   What is the term used when a clip art image changes the direction it faces?
a. Group
b. Flip
c. Rotate
d. a and b
Correct Answer: d
103.   What is the term used when you press and hold the left mouse key and move the
mouse around the slide?
a. Highlighting
b. Dragging
c. Selecting
d. b and c
Correct Answer: d
104.   The size of a table object
a. Is dependent on the amount of text within the table
b. Is determined by the presentation design but can be changed
c. Is determined by the presentation design and can not be changed
d. a and c
Correct Answer: b
105.   The size of an organization chart object
a. Is determined by the presentation design and cannot be changed
b. Is determined by the presentation design but can be changed in PowerPoint
c. Is dependent on the amount of text within the organization chart
d. B and c
Correct Answer: d
106.   Which of the following format options should be used to display dollars on an axis?
a. Normal
b. Percentage
c. Currency
d. Comma
Correct Answer: c
107.   To maintain the perspective (height and width ratio) of an object when resizing,
you need to
a. Press and hold the shift key while dragging a corner sizing handle
b. Press and hold the alt + ctrl keys while dragging a middle handle
c. Drag a corner sizing handle
d. A and c
Correct Answer: a
108.   Which of the following is/are true about rulers and guides?
a. Rulers and guides can be turned on or off
b. Rulers and guides print on the slide
c. Rulers and guides help place objects on the slide
d. A and c
Correct Answer: d
109.   To edit the text within the boxes of an organization chart, you
a. Select the box and text, then make the changes
b. Select the box, then make the changes
c. Highlight the text, then make the changes
d. Highlight the text then make the change
Correct Answer: a
110.   Which of the following best describes serifs?
a. Serifs on characters help to differentiate between similar looking letters
b. Serifs fonts are best for viewing test at a distance
c. Serifs are fine cross strokes that appear at the bottom and top of a letter
d. Serif font are very simple in appearance
Correct Answer: c
111.   Which of the following options changes the fill color of an object back to the default
color?
a. Template
b. Automatic
c. Patterns
d. Fill colors
Correct Answer: b
112.   Which of the following should you use to add shading to a drawing object on or an
auto shape object?
a. Text box tool
b. Line tool
c. Fill color
d. B and c
Correct Answer: d
113.   Which of the following tools enable you to add text to a slide without using the
standard placeholders?
a. Text box tool
b. Line tool;
c. Fill color
d. Auto shapes tool
Correct Answer: a
114.   A cell is defined as
a. The intersection of a column and a row
b. An input box
c. A rectangular marker
d. All of the above
Correct Answer: a
115.   Which of the following must be used with the mouse when you want to resize an
image from the center and keep it proportioned?
a. The space bar
b. The alt key
c. The ctrl key
d. The shift key
Correct Answer: c
116.   Which of the following should be used with the mouse when you want to draw a
perfect shape?
a. The spacebar
b. The alt key
c. The ctrl key
d. The shift key
Correct Answer: d
117.   What will happen if you release the mouse button before releasing the shift key
when you draw a square?
a. The square will not be a perfect square
b. The square will not be at the center of the slide
c. The square will be smaller
d. The square will be larger
Correct Answer: a
118.   on which part of the chart are the values entered in a data sheet displayed?
a. The title area
b. The legend
c. The y-axis
d. The x-axis
Correct Answer: c
119.   in order to edit a chart, you can
a. triple click the chart object
b. click and drag the chart object
c. double click the chart object
d. click the chart objects
Correct Answer: c
120.   When an image is selected, it displays which of the following?
a. Two corner handles
b. Six middle handles
c. Eight sizing handles
d. Six boxes
Correct Answer: c
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 8
141. The maximum zoom percentage in Microsoft PowerPoint is
a. 100%
b. 200%
c. 400%
d. 500%
Correct Answer: c
142.   PowerPoint 2000 has ……. Number of views
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Correct Answer: a
143.   Press animation effects allows you to
a. Add clip art images to your slides
b. Create a custom transition to the nect slide
c. Show bullet items as they are discussed
d. None of above
Correct Answer: c
144.   Which of the following features allows you to view slides in a slide show without
manually advancing each slide?
a. Adding build effects
b. Setting slide times
c. Adding transitions
d. All of these
Correct Answer: b
145.   Animation schemes can be applied to ….. in the presentation
a. All slides
b. Select slides
c. Current slide
d. All of the above
Correct Answer: d
146.   Which of the following feature allows you to select more than one slide in slide
sorter view?
a. Alt + Click each slide
b. Shift + drag each slide
c. Shift + Click each slide
d. Ctrl + Click each slide
Correct Answer: c
147.   One thing the common tasks button allows you to do is
a. Apply a design template to a slide
b. Insert a new slide
c. Choose a new layout for a slide
d. All of above
Correct Answer: d
148.   A file which contains readymade styles that can be used for a presentations is called
a. Auto style
b. Template
c. Wizard
d. Pre-formatting
Correct Answer: b
149.   Which key deletes text before, or the left of, the insertion point?
a. Backspace
b. Page up
c. Delete
d. Page down
Correct Answer: a
150.   Which of the following is not a transition effect?
a. Blinks diagonal
b. Dissolve
c. Fade through black
d. Blinds vertical
Correct Answer: a
151.   To create a PowerPoint presentation from a template
a. Click File, New, select the presentations tab and choose a template
b. Click File, New Template and choose a template
c. Import a presentation template from PowerPoint’s template wizard
d. Click Create Template from scratch, Now
Correct Answer: a
152.   to save a presentation you
a. click save on the windows start button
b. press Ctrl + F5
c. select File, Save from the menu
d. click the saver button on the formatting toolbar
Correct Answer: c
153.   To change font size of a selected slide title, you?
a. Click the toolbars font dropdown arrow and choose the font you prefer
b. Click format, title and choose a font from the font tab
c. Click the toolbar’s increase font size button
d. Click title, new font, ok.
Correct Answer: c
154.   To change font size of a selected slide title, you:
a. Click the toolbars Font dropdown arrow and choose the font you prefer
b. Click Format, Title and choose a font from the font tab
c. Click the toolbar’s Increase Font Size button
d. Click Title, New Font, OK
Correct Answer: c
155.   You can show the shortcut menu during the slide show by
a. Clicking the shortcut button in the formatting toolbar
b. Right clicking the current slide
c. Clicking an icon on the current slide
d. A and b
Correct Answer: b
156.   To insert a new slide in the current presentation, we can choose
a. Ctrl + M
b. Ctrl + N
c. Ctrl + O
d. Ctrl + F
Correct Answer: a
157.   Microsoft PowerPoint is a
a. Database program
b. Spreadsheet program
c. Presentation program
d. Word processing program
Correct Answer: c
158.   What is the name of the form used to input chart values?
a. Datasheet
b. Microsoft Excel
c. Microsoft graph
d. Auto form
Correct Answer: a
159.   Right clicking something in PowerPoint
a. Deletes the object
b. Selects the object
c. Opens a shortcut menu listing for the object
d. Nothing he right mouse button for operation
Correct Answer: c
160.   After choosing a predefine template, ….. option has to be chosen to change a
background color
a. Design template
b. Color scheme
c. Animation scheme
d. Color effects
Correct Answer: b
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 9
141.   Ellipse Motion is a predefined ….
a. Design template
b. Color scheme
c. Animation scheme
d. None of these
Correct Answer: c
142.   Block arrows, stars and banners, and callouts are all examples of
a. Different types of children’s building blocks
b. Auto Shape categories
c. Clip art categories located in the Microsoft Clip Gallery
d. More technical terms that I don’t understand
Correct Answer: b
143.   We can replace a font on all slides with another font using the …. option
a. Edit, Fonts
b. Tools, Fonts
c. Tools, Replace Fonts
d. Format, Replace Fonts
Correct Answer: d
144.   Special effects used to introduce slides in a presentation are called
a. Effects
b. Custom animations
c. Transitions
d. Preset animations
Correct Answer: c
145.   PowerPoint can display data from which of the following add-in software of MSOffice
a. Equation editor
b. Organization chart
c. Photo album
d. All of these
Correct Answer: d
146.   Which key on the keyboard can be used to view slide show
a. F1
b. F2
c. F5
d. F10
Correct Answer: c
147.   Which of the following fill effects can you use for the slide background?
a. Gradient
b. Texture
c. Picture
d. All of the above
Correct Answer: d
148.   Which of the following statements is not true?
a. Holding down the Shift key while you draw an object creates perfect squares, circles and
straight lines
b. The text in a text box can’t be formatted
c. The drawing toolbar contains tools for drawing shapes, lines, arrows, and more
d. Ctrl+S save the document
Correct Answer: b
149.   A chart can be put as a part of the presentation using
a. Insert -> Chart
b. Insert -> Pictures -> Chart
c. Edit -> Chart
d. View -> Chart
Correct Answer: b
150.   The arrangement of elements such as Title and Subtitle text, pictures, tables etc. is
called
a. Layout
b. Presentation
c. Design
d. Scheme
Correct Answer: a
151.   Which of the following are types of sound files?
a. LOG files
b. DAT files
c. WAV files
d. DRV files
Correct Answer: c
152.   Which of the following can you use to add times to the slides in a presentation?
a. Microsoft graph
b. Microsoft Table
c. Microsoft Excel
d. Microsoft Word
Correct Answer: a
153.   Which view in PowerPoint can be used to enter speaker comments?
a. Normal
b. Slide show
c. Slide sorter
d. Notes page view
Correct Answer: d
154.   The best way to insert a new slide in a presentation is to use the
a. Normal view
b. Special view
c. Slide show view
d. Slide sorter view
Correct Answer: d
155.   Which is the best view for getting your thoughts for a presentation out on the
computer?
a. Outline view
b. Notes page view
c. Slide sorter view
d. Slide view
Correct Answer: a
156.   The boxes that are displayed to indicate that the text, pictures or objects are placed
in it is called ….
a. Placeholder
b. Auto text
c. Text box
d. Word art
Correct Answer: a
157.   Which of the following is not a feature of PowerPoint?
a. Printing transparencies
b. Printing the speaker’s notes along with slide images
c. Linking a slide transition with a laser pointer
d. Drawing with a pen
Correct Answer: c
158.   Which option can be used to create a new slide show with the current slides but
presented in a different order
a. Rehearsal
b. Custom slider show
c. Slide show setup
d. Slide show view
Correct Answer: b
159.   Which of the following are actions you can assign to an action button or slide
object?
a. Run a macro
b. Play a sound
c. Hyper link
d. All of above
Correct Answer: d
160.   Which option in PowerPoint allows to carry slides from one computer to another?
a. Save As
b. Save and Go
c. Pack and Go
d. Web and Go
Correct Answer: c
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) SET – 10
141.   One way to make a PowerPoint slide display animations is to:
a. Select the slide in normal view; and click Format, Animation
b. Click the PowerPoint window and move it around vigorously with the mouse for a manual
animation effect
c. Select the slide in slide sorter view, right click and choose preset animations from the
shortcut menu
d. PowerPoint does not have an animation feature
Correct Answer: c
142.   Which of the following is not a way to cut ext?
a. Select the text and press the delete button
b. Select the text and select Edit, Cut from the menu
c. Select the text and click the Cut button on the toolbar
d. Select the text and press Ctrl + X
Correct Answer: a
143.   Which types of fonts are best suitable for titles and headlines
a. serif fonts
b. sans serif fonts
c. text fonts
d. picture fonts
Correct Answer: b
144.   Which type of font is best suitable for large amount of text?
a. serif fonts
b. sans serif fonts
c. text fonts
d. picture fonts
Correct Answer: a
145.   To give a PowerPoint presentation to a large audience, you:
a. Set up your computer in a large auditorium, and click large, auditorium, OK
b. Click the slide you wish the audience to see in normal view, then click the next slide, and so
on.
c. Choose either view, slide show or slide show, view show
d. Slick slide show, OK
Correct Answer: c
146.   Which of the following can you use to add times to the slides in a presentation
a. Slice Show menu
b. Rehearse timing button
c. Slide transition button
d. All of the above
Correct Answer: b
147.   Which of the following is not one of PowerPoint’s views?
a. Slide show view
b. Slide view
c. Presentation view
d. Outline view
Correct Answer: c
148.   Which PowerPoint view works best for adding slide transitions?
a. Slide show view
b. Slide sorter view
c. Slide view
d. Notes view
Correct Answer: b
149.   Which of the following views is the best view to use when setting transition effects
for all slides in a presentation
a. Slide sorter view
b. Notes page view
c. Slide view
d. Outline view
Correct Answer: a
150.   Which option can be used to set custom timings for slides in a presentation?
a. Slider Timings
b. Slider Timer
c. Rehearsal
d. Slide Show Setup
Correct Answer: c
151.   Which of the following will not advance the slides in a slide show view?
a. The esc key
b. The space bar
c. The enter key
d. The mouse button
Correct Answer: a
152.   To import text from a word document that uses headings into a PowerPoint
presentation:
a. This can not be done in PowerPoint
b. Click Insert, Slides from Outline
c. Click Import, Word Document Headings
d. Click File, New, Presentation from Word Headings
Correct Answer: b
153.   Format painter
a. To paint pretty picutures on your slides
b. To copy formatting from one object or piece of text and then apply it elsewhere
c. To change the background color of your slides
d. To paint pretty pictures on background of slides
Correct Answer: b
154.   Slide show options available to the presenter include all of the following except
a. Transitions command
b. Speaker notes command
c. Meeting minder command
d. Navigation commands
Correct Answer: a
155.   Which of the following is an example for automatic text formatting
a. Underlining hyperlink
b. Adjusting extra space
c. Replacing two -’s with an em hyphens
d. All of above
Correct Answer: d
156.   Which of the following is not a way to create a new presentation?
a. Using the Scan-In Slides feature
b. From scratch (create a blank presentation
c. Using a template
d. Using the auto content wizard
Correct Answer: a
157.   The quickest way to create a PowerPoint presentation is to use the
a. Word for windows templates
b. Auto creation wizard
c. Auto content wizard
d. Presentation wizard
Correct Answer: c
158.   Which opf the following can you format using buttons on the formatting toolbar?
a. Your hard drive
b. Format painting
c. Font color
d. Underlining
Correct Answer: d
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) Set- 11
1. Which tab is not available on left panel when you open a presentation?
A) Outline
B) Slides
C) Notes
D) All of above are available
2. Which of the following statements is not true?
A) You can type text directly into a PowerPoint slide but typing in text box is more
convenient.
B) From Insert menu choose Picture and then From File to insert your images into slides.
C) You can display a PowerPoint presentation in Normal, Slide Sorter or Slide Show view.
D) You can show or hide task pane from View >> Toolbars
3. To start Microsoft PowerPoint application
A) Click on Start >> Programs >> All Programs >> Microsoft PowerPoint
B) Hit Ctrl + R then type ppoint.exe and Enter
C) Click Start >> Run then type powerpnt then press Enter
D) All of above
4. Which of the following section does not exist in a slide layout?
A) Titles
B) Lists
C) Charts
D) Animations
5. PowerPoint presentations are widely used as
A) Note outlines for teachers
B) Project presentations by students
C) Communication of planning
D) All of above
6. _______ controls all the main slide control tasks for your presentation.
A) Task Pane
B) Task Bar
C) Control Panel
D) None of above
7. Which of the following cannot be toggled from View >> Toolbars?
A) Control Toolbox
B) Slides
C) Revisions
D) Reviewing
8. Which of the following pane is not available in Task Pane?
A) Getting Started
B) Clip Art
C) Word Art
D) Search Results
9. Which of the following pane is NOT available in Task Pane?
A) Slide Design
B) Master Slide
C) Slide Layout
D) Slide Transition
10. A new presentation can be created from
A) Blank Presentation
B) From Existing Presentation
C) From Design Template
D) All of above
11. In slide layout panel how many layouts are available for text layout by default?
A) 4
B) 7
C) 12
D) None of above
12. Which of the following statement is false?
A) If you choose to select from one of the pre-made slide layouts, you can change the
positioning
B) If you choose to select from the pre-made slide layouts, you cannot delete the objects in the
layout.
C) Blank Slide is at the top of the ‘Content Layouts’ area in the Slide Layout panel.
D) All of above are false statements
13. What lets you to create new presentation by selecting ready-made font color and
graphics effects?
A) Presentation Template
B) Master Slide
C) Design Template
D) Animation Scheme
14. Which command will you use in PowerPoint if you need to change the color of
different objects without changing content?
A) Design Template
B) Color Scheme
C) Font Color
D) Object Color
15. What PowerPoint feature will you use to apply motion effects to different objects of a
slide?
A) Slide Transition
B) Slide Design
C) Animation Objects
D) Animation Scheme
16. What feature will you use to apply motion effects in between a slide exits and another
enters?
A) Slide Transition
B) Slide Design
C) Animation Objects
D) Animation Scheme
17. The selected design template can be applied
A) To current slide only
B) To all the slides
C) To all the new presentation you create
D) All of above
18. The difference between Slide Design and Auto Content Wizard is
A) Both are same
B) AutoContent Wizard is just the wizard version of Slide Design
C) Slide Design does not provide sample content but Auto Content Wizard provides sample
content too!
D) Slide Design asks your choice in steps but Auto Content Wizard does not let you make
choices
19. In which menu can you find features like Slide Design, Slide Layout etc.?
A) Insert Menu
B) Format Menu
C) Tools Menu
D) Slide Show Menu
20. Which menu provides you options like Animation Scheme, custom Animation, Slide
Transition?
A) Insert Menu
B) Format Menu
C) Tools Menu
D) Slide Show Menu
Correct Answers--1-C, 2-A, 3-C, 4-D, 5-D, 6-A, 7-B, 8-C, 9-B, 10-D, 11-A, 12-B, 13-C,
14-B, 15-D, 16-A, 17-D, 18-C, 19-B, 20-D,
Microsoft PowerPoint Multiple Choice
Questions (MCQs) Set- 12
1. How many steps are there between Start and Finish in AutoContent Wizard?
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
2. Which short cut key inserts a new slide in current presentation?
A) Ctrl+N
B) Ctrl+M
C) Ctrl+S
D) All of above
3. What happens if you select first and second slide and then click on New Slide button on
toolbar?
A) A new slide is inserted as first slide in presentation
B) A new slide is inserted as second slide in presentation
C) A new slide is inserted as third slide in presentation
D) None of above
4. Which of the following method can insert a new slide in current presentation?
A) Right click on the Slide panel and choose New Slide
B) From Insert menu choose New Slide
C) Click on New Slide button on toolbar
D) All of above
5. Which of the following is not a part of Slide Design?
A) Design Template
B) Color Scheme
C) Animation Scheme
D) Slide Layout
6. What is the best way to create another copy of a slide?
A) Click the slide then press Ctrl+A and paste in new slide
B) From Insert Menu choose Duplicate Slide
C) Redo everything on a new slide that you had done on previous slide
D) None of above
7. From which menu you can access Picture, Test Box, Chart etc?
A) File
B) Edit
C) Insert
D) View
8. If you want to insert some slides from other presentation into current one choose
A) From Insert menu choose Slides from Files
B) From Insert menu choose Slides from Presentation
C) From Insert menu choose Slides
D) None of above
9. What are the three options available in Insert >> Picture menu?
A) Clipart, Pictures, Shapes
B) Clipart, From File, Shapes
C) Clipart, From Files, AutoShapes
D) Clipart, Pictures, AutoShapes
10. To insert slide numbers
A) Insert a text box and select Insert >> Page Number
B) Insert a textbox and select Insert >> Number >> PageNumber
C) Choose Insert >> Slide Number
D) Insert a new text box and select Insert >> slide Number
11. In a PowerPoint presentation
A) Sound clips can be inserted but not movie clips
B) Movie clips can be inserted but not sound clips
C) Both cannot be inserted
D) Both can be inserted
12. To insert a hyperlink in a slide
A) Choose Insert >> Hyperlink
B) Press Ctrl + K
C) Hyperlinks can’t be inserted in slides
D) Both a & b
13. List Box and Text box
A) Are some other than that in a list box the bullets are enabled
B) Are different. List boxes are used to present lists and can’t be created with text boxes.
C) Both of above
D) None of above
14. Which of the following statement is true?
A) You can insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint
B) You cannot insert text boxes from drawing toolbar in PowerPoint
C) Text boxes are provides when you choose a layout and can’t be inserted afterwards
D) None of above
15. When you delete a text box object from a slide in PowerPoint Presentation
A) The object is deleted but text box and the text inside is left on the slide
B) The text box is deleted and the text is pasted on the slide
C) The text box and text both are deleted
D) None of above
16. Which of the following font effect is not available in PowerPoint Font dialog box?
A) Underline
B) Shadow
C) Emboss
D) Strikethrough
17. What happens if you edited an image inserted in PowerPoint?
A) The original file that was inserted is not changed
B) The original file that was inserted is changed
C) The original file is changed when you save presentation
D) None of above
18. If you select Insert >> Picture >> From File
A) You can insert pictures and clipArts
B) You can insert clipArts only
C) You can insert pictures only
D) None of above
19. The effect applied to display when slides changes in slide show view is
A) Slide Animation
B) Custom Animation
C) Custom Transition
D) Slide Transition
20. To start slide show of a presentation
A) Hit F5 key
B) From Slide Show menu choose View Show option
C) From Slide Show menu choose Rehearse timing
D) Both a & b
Answers
1-A, 2-B, 3-C, 4-D, 5-D, 6-B, 7-C, 8-A, 9-C, 10-D, 11-D, 12-D, 13-A, 14-A, 15-C, 16-D, 17-A, 18-C, 19-D, 20-D,
 
Top