Powered By Blogger Widgets | Customized By: Blogging Tips

DBMS

 SET-1

Questions 1:

The ascending order of a data hirerchy is:
a. bit-byte-record-field-file-database
b. byte-bit-field-record-file-database
c. bit-byte-field-record-file-database
d. bit-byte-file-record-field-database
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 2:

Which of the following is true of a network structure?
a. t is a physical representation of the data
b. It allows a many-to-many relationship
c. It is conceptually simple
d. It will be dominant data base of the future
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 3:

Which of the following is a problem of file management system?
a. difficult to update
b. lack of data independence
c. data redundancy
d. program dependence
e. all of above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 4:

One data dictionery software package is called
a. DB/DC dictionary
b. TOTAL
c. ACCESS
d. Datapac
e. Data Manager
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 5:

The function of a database is ...
a. to check all input data
b. to check all spelling
c. to collect and organize input data
d. to output data
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 6:

What is the language used by most of the DBMSs for helping their users to access data?
a. High level language
b. SQL
c. Query Language
d. 4GL
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 7:

The model for a record management system might be
a. handwritten list
b. a Rolodex card file
c. a business form
d. all of above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 8:

Primitive operations common to all record management system include
a. print
b. sort
c. look-up
d. all of above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 9:

In a large DBMS
a. each user can "see" only a small part of the entire database
b. each subschema contains every field in the logical schema
c. each user can access every subschema
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 10:

Information can be transferred between the DBMS and a
a. spreadsheet program
b. word processor program
c. graphics program
d. all of the above
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com


Answers:

1. c    2. b    3. e     4. a     5. c    6. c     7. d    8. c     9. a     10. d

SET-2

Questions 1:

Which of the following fields in a student file can be used as a primary key?
a. class
b. Social Security Number
c. GPA
d. Major

Question 2:

Which of the following is not an advantage of the database approach
a. Elimination of data redundancy
b. Ability of associate deleted data
c. increased security
d. program/data independence
e. all of the above 

Question 3:

Which of the following contains a complete record of all activity that affected the contents of a database during a certain period of time?
a. report writer
b. query language
c. data manipulation language
d. transaction log
e. none of the above

Question 4:

In the DBMS approach, application programs perform the 
a. storage function
b. processing functions
c. access control
d. all of the above
e. none of the above

Question 5:

A set of programs that handle a firm's database responsibilities is called
a. database management system (DBMS)
b. database processing system (DBPS)
c. data management system (DMS)
d. all of above

Question 6:

Which is the make given to the database management system which is able to handle full text data, image data, audio and video?
a. full media
b. graphics media
c. multimedia
d. hypertext 

Question 7:

A record management system
a. can handle many files of information at a time
b. can be used to extract information stored in a computer file
c. always uses a list as its model
d. both a and b 

Question 8:

A command that lets you change one or more fields in a record is
a. insert
b. modify
c. lookup
d. none of above 

Question 9:

A transparent DBMS
a. can not hide sensitive information from users
b. keeps its logical structure hidden from users
c. keeps its physical structure hidden from users
d. both b and c 

Question 10:

A file produced by a spreadsheet 
a. is generally stored on disk in an ASCII text fromat
b. can be used as is by the DBMS
c. both a and b
d. none of the above

Answers:

1.b     2.e     3.d      4.b      5.d     6.c      7.b     8.b      9.c      10.a 

SET-3

Questions 1:

Which of the following is not true of the traditional approach to information processing
a. there is common sharing of data among the various applications
b. it is file oriented
c. programs are dependent on the file
d. it is inflexible
e. all of the above are true

Question 2:

Which of the following hardware component is the most important to the operation of database management system?
a. high resolution video display
b. printer
c. high speed, large capacity disk
d. plotter
e. mouse

Question 3:

Generalized database management system do not retrieve data to meet routine request
a. true
b. false

Question 4:

Batch processing is appropriate if
a. large computer system is available
b. only a small computer system is avilbale
c. only a few transactions are involved
d. all of the above
e. none of the above

Question 5:

Large collection of files are called
a. fields
b. records
c. database
d. sectors

Question 6:

Which of the following is not a relational database?
a. dBase IV
b. 4th Dimension
c. FoxPro
d. Reflex

Question 7:

In order to use a record management system 
a. you need to understand the low level details of how information is stored
b. you need to understand the model the record management system uses
c. bother a and b
d. none of the above

Question 8:

Sort/Report generators
a. are faster than index/report generators
b. require more disk space than indexed/report generators
c. do not need to sort before generating report
d. both a and b

Question 9:

If a piece of data is stored in two places in the database, then 
a. storage space is wasted
b. changing the data in one spot will cause data inconsistency
c. in can be more easily accessed
d. both and b

Question 10:

An audit trail
a. is used to make backup copies
b. is the recorded history of operations performed on a file
c. can be used to restore lost information
d. none of the aobve

Answers:

1.a     2.c     3. b     4.e      5.c     6.d      7.b      8.b      9.d      10.b 


SET-4

Questions 1:

The relational database environment has all of the following components except
a. users
b. separate files
c. database
d. query languages
e. database

Question 2:

Database management systems are intended to 
a. eliminate data redundancy
b. establish relationship among records in different files
c. manage file access
d. maintain data integrity
e. all of the above 

Question 3:

One approach to standardization storing of data?
a. MIS
b. structured programming
c. CODASYL specification
d. none of the above

Question 4:

The language used application programs to request data from the DBMS is
referred to as the
a. DML
b. DDL
c. query language
d. any of the above
e. none of the above

Question 5:

The highest  level in the hierarchy of data organization is called
a. data bank
b. data base
c. data file
d. data record

Question 6:

Choose the RDBMS which supports full fledged client server application development
a. dBase V
b. Oracle 7.1
c. FoxPro 2.1
d. Ingress

Question 7:

Report generators are used to 
a. store data input by a user
b. retrieve information from files
c. answer queries
d. both b and c

Question 8:

A form defined 
a. where data is placed on the screen
b. the width of each field
c. both a and b
d. none of the above

Question 9:

A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a 
a. hierarchical schema
b. network schema
c. relational schema
d. all of the above

Question 10:

The management information system (MIS) structure with one main computer
system is called a
a. hierarchical MIS structure
b. distributed MIS structure
c. centralized MIS structure
d. decentralized MIS structure

Answers:

1.b     2.e     3.c      4.a      5.b     6. b     7.d     8.a      9.a      10.c

Popular Posts