Powered By Blogger Widgets | Customized By: Blogging Tips

Thursday, June 7, 2012

Computer Architecture and Organization

 Set - 1


Question 1:
Where does a computer add and compare data?
a. Hard disk
b. Floppy disk
c. CPU chip
d. Memory chip
Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 2:
Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
a. Memory Address Register
b. Memory Data Register
c. Instruction Register
d. Program Register

Question 3:
A complete microcomputer system consists of
a. microprocessor
b. memory
c. peripheral equipment
d. all of above

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 4:
CPU does not perform the operation
a. data transfer
b. logic operation
c. arithmetic operation
d. all of above

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 5:
Pipelining strategy is called implement
a. instruction execution
b. instruction prefetch
c. instruction decoding
d. instruction manipulation

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 6:
A stack is
a. an 8-bit register in the microprocessor
b. a 16-bit register in the microprocessor
c. a set of memory locations in R/WM reserved for storing information temporarily during the execution of computer
d. a 16-bit memory address stored in the program counter

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 7:
A stack pointer is 
a. a 16-bit register in the microprocessor that indicate the beginning of the stack memory.
b. a register that decodes and executes 16-bit arithmetic expression.
c. The first memory location where a subroutine address is stored.
d. a register in which flag bits are stored

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 8:
The branch logic that provides decision making capabilities in the control unit is known as
a. controlled transfer
b. conditional transfer
c. unconditional transfer
d. none of above

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 9:
Interrupts which are initiated by an instruction are
a. internal
b. external
c. hardware
d. software

Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Question 10:
A time sharing system imply
a. more than one processor in the system
b. more than one program in memory
c. more than one memory in the system
d. None of above


Collection on http://www.cs-mcqs.blogspot.com

Answers:
1. c
2. d
3. d
4. d
5. b
6. c
7. a
8. c
9. d
10. b

SET-2

Question 1:
Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have 
a. ALU
b. Primary Storage
c. Control unit
d. All of above

Question 2:
What is the control unit's function in the CPU?
a. To transfer data to primary storage
b. to store program instruction
c. to perform logic operations
d. to decode program instruction

Question 3:
What is meant by a dedicated computer?
a. which is used by one person only
b. which is assigned to one and only one task
c. which does one kind of software
d. which is meant for application software only

Question 4:
The most common addressing techiniques employed by a CPU is
a. immediate
b. direct
c. indirect
d. register
e. all of the above

Question 5:
Pipeline implement
a. fetch instruction
b. decode instruction
c. fetch operand
d. calculate operand
e. execute instruction
f. all of abve

Question 6:
Which of the following code is used in present day computing was developed by IBM corporation?
a. ASCII
b. Hollerith Code
c. Baudot code
d. EBCDIC code

Question 7:
When a subroutine is called, the address of the instruction following the CALL instructions stored in/on the
a. stack pointer
b. accumulator
c. program counter
d. stack

Question 8:
A microprogram written as string of 0's and 1's is a 
a. symbolic microinstruction
b. binary microinstruction
c. symbolic microprogram
d. binary microprogram

Question 9:
Interrupts which are initiated by  an instruction are
a. internal
b. external
c. hardware
d. software

Question 10:
Memory access in RISC architecture is limited to instructions
a. CALL and RET
b. PUSH and POP
c. STA and LDA
d. MOV and JMP


Answers:


1. d      2. d     3. b     4. e      5. f      6. d     7. d     8. d     9. b    10. c

SET-3

Computer Architecture and Organization Set - 3



Question 1:
A collection of 8 bits is called
a. byte
b. word
c. record

Question 2:
The ascending order or a data Hierarchy is 
a. bit - bytes - fields - record - file - database
b. bit - bytes - record - field - file - database
c. bytes - bit- field - record - file - database
d. bytes -bit - record - field - file - database

Question 3:
How many address lines are needed to address each memory locations in a 2048 x 4 memory chip?
a. 10
b. 11
c. 8
d. 12 

Question 4:
A computer program that converts an entire program into machine language at one time is called a/an
a. interpreter
b. simulator
c. compiler
d. commander 

Question 5:
In immediate addressing the operand is placed
a. in the CPU register
b. after OP code in the instruction
c. in memory
d. in stack 

Question 6:
Microprocessor 8085 can address location upto 
a. 32K
b. 128K
c. 64K
d. 1M

Question 7:
The ALU and control unit of most of the microcomputers are combined and manufacture on a single silicon chip. What is it called?
a. monochip
b. microprocessor
c. ALU
d. control unit 

Question 8:
When the RET instruction at the end of subroutine is executed,
a. the information where the stack is iniatialized is transferred to the stack pointer
b. the memory address of the RET instruction is transferred to the program counter
c. two data bytes stored in the top two locations of the stack are transferred to the program counter
d. two data bytes stored in the top two locations of the stack are transferred to the stack pointer

Question 9:
A microporgram is sequencer perform the operation  
a. read
b. write
c. execute
d. read and write
e. read and execute

Question 10:
Interrupts which are initiated by an I/O drive are
a. internal
b. external
c. software
d. all of above 


Answers:


1. a      2. a     3. b     4. c      5.b      6.c      7.b      8.c      9.e     10.b 


Popular Posts