ANTONYMS



1) ABBREVIATE ?
  1. abridge
  2. expand
  3. achieve
  4. accept
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
Explanation:  'Abbreviate' means  ' reduce' so its Antonym is Expand.
2)  ABJURE ?
  1. acknowledge
  2. disown
  3. deny
  4. hate
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation: abjure  is 'swear off' or 'swear away' and adjure  is 'command earnestly'; abjure implies a firm and final rejecting or abandoning often made under oath. Renounce  often equals abjure  but may carry the meaning of disclaim or disown and may imply a sacrifice for a greater end



3)  ABSURD ?
  1. scarcity
  2. adorn
  3. rational
  4. flourish
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation: Absurd means stupid and its Antonym is rational which means sensible.
4)  ABUNDANT ?
  1. ample
  2. enough
  3. great
  4. scant
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
Explanation: ABUNDANT means large in number and its antonym is scant which means minimal.
5)   ACERBITY ?
  1. sweat
  2. gentleness
  3. tasty
  4. account
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B 
Explanation: ACERBITY means bitterness of taste , ans its Antonyms are gentleness or sweetness.



6)   ACRID ?
  1. sour
  2. figure
  3. acquit
  4. smooth
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation: ACRID means harsh, So its Antonym is smooth.
 
7)   ACUTE ?
  1. obtuse
  2. figure
  3. astute
  4. keen
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
Explanation: Acute means deeply  perceptive. Obtuse means slow to understand.
 
8)   ACTIVE  ?
  1. animated
  2. adjust
  3. passive
  4. agile
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
Explanation:Active means having movement and passive means lazy.
9)   ALLEVIATE ?
  1. arrive
  2. enervate
  3. benevolent
  4. aggravate
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D 
Explanation:  ALLEVIATE means relieve.
10)  AWKWARD ?
  1. skilful
  2. smooth
  3. penalty
  4. fame
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
Explanation:  Awkward means unskillful.


IDIOMS 


1) All and Sundry ?
  1. Everybody without distinction
  2. only rich person
  3. together
  4. selected people
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
2)  At arm's length ?
  1. Length of arm
  2. At a distance
  3. Insult
  4. Very near
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B
3) At daggers drawn ?
  1. real cause
  2. to be puzzled
  3. at enmity
  4. at friendship
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
4) Bag and baggage ?
  1. All the clothing
  2. Without any belonging
  3. Leave
  4. With all one's belongings
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
5) Bed of roses ?
  1. very soft bed
  2. dull life
  3. belong to
  4. full of joys
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
6) By leaps and bounds ?
  1. very fast
  2. very slow
  3. in details
  4. aimlessly
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =A
7)  In cold blood ?
  1. in full operation
  2. unintentionally
  3. deliberately
  4. aimlessly
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
8) In the teeth of  ?
  1. real cause
  2. in the face of
  3. in the end
  4. to chase
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
9) Ins and Outs ?
  1. no details
  2. finally
  3. major share
  4. full details
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
10) Lions share ?
  1. look angrily
  2. major share
  3. minor share
  4. heart of the prey
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B

 SET-2

 
1) Out of question ?
  1. resemble
  2. easy
  3. impossible
  4. for the end
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
2) Up to the mark ?
  1. feel greatly
  2. standard
  3. extinguish
  4. below standard
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
3) With open arms ?
  1. warmly
  2. cold blooded
  3. resemble
  4. coldly
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
4) A black sheep ?
  1. stranger
  2. on the run
  3. scoundrel
  4. gentleman
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
5)  A bone of contention ?
  1. bone of lion
  2. a reason for discord
  3. cause of friendship
  4. continued to bed
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
6) A cock and bull story  ?
  1. interesting story
  2. a detective story
  3. an absurd tale
  4. a relevant story
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
7) A gala day ?
  1. a day of festivity
  2. a day of brief
  3. a rainy day
  4. a relevant day
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
8)  A hard nut to crack ?
  1. to be deceived
  2. lazy
  3. to confirm
  4. a difficult problem
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
9) A man of straw ?
  1. a puppet
  2. influential
  3. one who has no influence
  4. to struggle in vain
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
10) A turn coat ?
  1. one who changes one's opinion or party
  2. a wet coat
  3. a poor man
  4. man of principal
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A


ONE WORD SUBSTITUTES 


1) A disease or accident which ends in death ?
  1. Fatal
  2. Drawn
  3. Fastidious
  4. Illegal
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =A
2) One who firmly believes in fate or destiny ?
  1. Gratis
  2. Dermatologist
  3. Fatalist
  4. Honorary
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
3) A supporter of the cause of women ?
  1. Effiminate
  2. Loquacious
  3. Sophist
  4. Feminist
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =D
4) The murder of brother ?
  1. Genocide
  2. Fratricide
  3. Sororicide
  4. Suicide
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B
5) Without payment or free of cost ?
  1. Gratis
  2. Hedonist
  3. Stoic
  4. Precious
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =A

6) One who talks too much ?
  1. Quite
  2. Garrulous
  3. Pregnable
  4. Illogical
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B
7) Eliminating or killing of a whole race ?
  1. Germicide
  2. Homicide
  3. Genocide
  4. Suicide
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
8) Animals living on plants ?
  1. Carnivorous
  2. Herbivorous
  3. Cliche
  4. Celibate
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B
9) A medicine that kills germs ?
  1. Pesticide
  2. Homicide
  3. Regicide
  4. Germicide
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =D
10) One who is well versed in the science of female ailments ?
  1. Gynecologist
  2. Dentist
  3. Druggist
  4. Oculist
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =A

SET-2
 
1) The killing of one man by another man?
  1. Suicide
  2. Homicide
  3. Fillicide
  4. Insecticide
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  B
2) An office for which no salary is paid ?
  1. Hospitable
  2. Free
  3. Honorary
  4. Gratis
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
3) One who entertains his guest well ?
  1. Inhospitable
  2. Incognito
  3. Parasitic
  4. Hospitable
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =D
4) One who has exaggerated anxiety about one's health ?
  1. Pediatric
  2. Hypochondriac
  3. Verbatim
  4. Petrify
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
5) One who lacks knowledge ?
  1. Intelligent
  2. Ignorant
  3. Credulous
  4. Colleague
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
6) That  which is contrary to law ?
  1. Legal
  2. Legacy
  3. Illegal
  4. Imminent
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
7)  A handwriting by which cannot be easily read ?
  1. Illegible
  2. Legible
  3. Lucid
  4. Edible
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
8) One who is unable to read or write?
  1. Genius
  2. Illiterate
  3. Palisade
  4. Pulverize
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
9)  One who comes to settle in a country ?
  1. Tourist
  2. Emigrant
  3. Immigrant
  4. Visitor
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
10) That which cannot be attacked or taken by force?
  1. Pregnable
  2. Impregnable
  3. Autopay
  4. Anarchy
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B

PREPOSITIONS

1) There is no use ........ going there at this time.
  1. at
  2. in
  3. on
  4. of
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
2) He complains ....... headache.
  1. of
  2. off
  3. from
  4. about
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A 
3) They went to Agra ..... bus.
  1. of
  2. in
  3. by
  4. from
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C 
4) I am writing this essay.......blue ink .
  1. In
  2. with
  3. from
  4. on
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
5) She has three children......her first husband.
  1. of
  2. in
  3. by
  4. from
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C

6) He congratulated you......your promotion.
  1. in
  2. on
  3. of
  4. for
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C

7) I met Anita......the way to my office.
  1. in
  2. on
  3. upon
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B

8) She jumped......the river.
 
  1. on
  2. in
  3. into
  4. to
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C

9) The jug is fill.....milk.
  1. of
  2. with
  3. in
  4. upon
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A

10) My wife is good....... French.
  1. in
  2. on
  3. with
  4. at
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D

SET-2 

 
1) You ought to abide......this decision ?
  1. with
  2. of
  3. by
  4. from
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
2) He will have to account.....his strange behavior ?
  1. for
  2. by
  3. from
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
3)  No sane person will agree.....your proposals ?
  1. with
  2. to
  3. upon
  4. after
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
4) The robbers broke..... the house and carried away all cash and jewellery with them ?
  1. in
  2. on
  3. into
  4. after
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
5) The leader broke.....in the middle of the speech as he was not feeling well ?
  1. after
  2. on
  3. into
  4. off
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
6) I cannot agree.....you in this matter ?
  1. of
  2. with
  3. to
  4. on
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
7) Shyam was accused..... murder?
  1. of
  2. with
  3. to
  4. on
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
8) Please attend ...... what I say ?
  1. to
  2. for
  3. with
  4. on
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  A
9) Frogs abound .... this pond ?
  1. on
  2. upon
  3. in
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
10) He was absorbed......studies ?
  1. about
  2. in
  3. on
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B

 SET-3


1) He has great affection ..... his grand children ?
  1. to
  2. after
  3. for
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
2) The officer should deal ...... equal justice to all subordinates ?
  1. out
  2. of
  3. on
  4. in
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
3) Rita keep back nothing ....... her friends ?
  1. of
  2. in
  3. from
  4. of
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
4) He has been acquitted ...... the change of murder ?
  1. to
  2. with
  3. from
  4. of
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
5) He should be alive ...... the consequences of his wrong doings  ?
  1. for
  2. to
  3. of
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
6) The peon will answer .... his misbehavior to the manager ?
  1. for
  2. on
  3. with
  4. upon
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
7) Everybody is answerable .... God for his sins ?
  1. for
  2. with
  3. to
  4. on
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
8) She has set .... as a layer?
  1. in
  2. on
  3. out
  4. up
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
9) The servant is attending .... him?
  1. on
  2. with
  3. for
  4. upon
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =  A
10) Deepak was addicted ..... drinking  ?
  1. on
  2. for
  3. to
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C

SET-4 

 
1) Distribute these oranges ...... the children ?
  1. among
  2. between
  3. of
  4. in
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
2) The accused has appealed...... High Court ?
  1. for
  2. from
  3. with
  4. to
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
3) He abstains ....... wine ?
  1. for
  2. from
  3. on
  4. with
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
4) He is zealous ..... the popularity of games ?
  1. with
  2. for
  3. in
  4. after
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
5) He yearns ...... true friendship ?
  1. to
  2. with
  3. for
  4. after
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
6) They trembled ....... fear at the sight of the lion ?
  1. in
  2. with
  3. of
  4. after
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
7) This river teems ...... fish ?
  1. for
  2. in
  3. with
  4. to
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
8) Subsequent ...... the meeting he wrote a letter to the principal?
  1. after
  2. to
  3. with
  4. for
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B
9) He has no scruple ..... begging ?
  1. with
  2. for
  3. in
  4. after
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
10) This dish smells .... garlic ?
  1. with
  2. of
  3. in
  4. for
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B


SYNONYMS


1) Calumniate ?
  1. To accuse falsely
  2. To accuse truthfully
  3. To denounce
  4. To ditch
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
2) Commence ?
  1. To end
  2. To begin
  3. Nearing finish
  4. To run
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
3) Conjecture ?
  1. Grave
  2. Outward
  3. To guess
  4. To claim
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
4) Contradict ?
  1. Predict
  2. To support
  3. External
  4. To oppose by words
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =D
5)  Detest ?
  1. Love
  2. To hate intensely
  3. Neglect
  4. To support
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
6) Deteriorate?
  1. Appreciate
  2. Recover
  3. To make worse
  4. Strengthen
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
7)  Emancipate ?
  1. To set on fire
  2. Bondage
  3. Neglect
  4. To set free from restraint or bondage
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
8)  Admonish ?
  1. To warn
  2. To cajole
  3. Encourage
  4. Abdicate
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =A
9)  Manipulate ?
  1. Display
  2. Gloomy
  3. To handle or manage
  4. To mortgage
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
10) Impede ?
  1. Obstruct or hinder
  2. Recover
  3. To let free
  4. To detect
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A


SET-2 

 

 1) Synonym for Disparage ?
  1. abuse
  2. scold
  3. exaggerate
  4. play down,belittle
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
2) Synonym for Titillate ?
  1. tickle
  2. waver
  3. whisper
  4. shiver
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
3)  Synonym for Adulate ?
  1. prohibit
  2. disparage
  3. flatter lavishly
  4. sleepy
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
4) Synonym for Proscribe?
  1. prohibit
  2. to let free
  3. prescribe
  4. begin
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
5) Synonym for Obviate ?
  1. useful
  2. negligible
  3. failure
  4. anticipate
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
6)  Synonym for Militate  ?
  1. to support
  2. work against
  3. take up arms
  4. peace
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
7)  Synonym for Malign ?
  1. benign
  2. curtail
  3. slander
  4. eager
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
8) Synonym for Placate ?
  1. to conciliate
  2. to disapprove
  3. stubborn
  4. predict
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
9)  Synonym for Seduce ?
  1. reduce
  2. to abhor
  3. to entice
  4. good will
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
10) Synonym for Singe?
  1. downpour
  2. benumb
  3. recollect
  4. to burn on the surface
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D


SET-3


1) Synonym for Notorious ?
  1. Well known for some bad quality
  2. Generous
  3. Gentleman
  4. Idealistic
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
2) Synonym for Consummate ?
  1. Novice
  2. Ambiguous
  3. Perfect
  4. Imperfect
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
3) Synonym for Incorrigible ?
  1. Corrigible
  2. Beyond reform
  3. Orphan
  4. Greedy
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B
4) Synonym for Congenial ?
  1. Unhygienic
  2. Old age
  3. Suitable
  4. Unsuitable
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
5) Synonym for Congenital ?
  1. Existing at birth
  2. Existing after death
  3. Existing since adolescence
  4. Premature
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
6) Synonym for Myopic ?
  1. Long sighted
  2. Near sighted
  3. Blind
  4. Color blind
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =B
7) Synonym for Chronic ?
  1. Lasting a long time
  2. Occasionally
  3. Recently
  4. After death
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
8) Synonym for Psychopathic ?
  1. Muscular disorder
  2. Cardiac arrest
  3. short sightedness
  4. mentally or emotionally diseased
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =D
9) Synonym for Unconscionable ?
  1. Without pangs of conscience
  2. Disrespectful
  3. Over smart
  4. Guilty
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
10) Synonym for Glib ?
  1. Stammer
  2. Fluent
  3. Tragic
  4. Dull
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B

SET-4


1) Synonym for Presbyopia   ?
  1. Short sighted
  2. night blind
  3. far sighted
  4. color blind
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
2) Synonym for Spasmodic?
  1. Greedy
  2. Parsimonious
  3. Convulsive
  4. Eclipse
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =C
3) Synonym for Toxic ?
  1. Queer
  2. Genius
  3. Normal
  4. Sane
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =A
4) Synonym for Eccentric ?
  1. Healty
  2. Pure
  3. Refines
  4. Poisonous
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
5) Synonym for Masochistic ?
  1. Very soft spoken
  2. Generous
  3. Helpful
  4. Enjoying cruel treatment inflicted on one self
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
6) Synonym for Antiseptic ?
  1. Poisonous
  2. Filter
  3. Germ Killing
  4. Septic
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = C
7) Synonym for Sadistic ?
  1. Love
  2. Aesthetics
  3. Defiance
  4. Love of inflicting pain
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = D
8) Synonym for Aesthetic ?
  1. Fond of beauty
  2. Hater of beauty
  3. Coward
  4. Malign
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = A
9) Synonym for Enigmatic ?
  1. Solution
  2. Puzzling
  3. Beautiful
  4. Enchanting
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer = B
10) Synonym for Sardonic ?
  1. Cynical
  2. Pessimist
  3. Optimist
  4. Atheist
Collection From: www.cs-mcqs.blogspot.com
Answer =A










 


 
Top